Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Kedves Hazámfiai mozdulni kell - bemutatták Kurucz György legújabb könyvét
2020. szep. 14. hétfő | Keszthely
Kedves Hazámfiai mozdulni kell - bemutatták Kurucz György legújabb könyvét
Ma is aktuális kérdések találhatóak meg Kurucz György legújabb könyvében – hangzott el a kötet vasárnapi bemutatóján. A Kedves Hazámfiai, mozdulni kell című írás két 19. századi Georgikonon tanító szakember utazását és tanulmányait mutatja be. Nagy István agárminiszter a könyv kapcsán úgy fogalmazott, jobbkor nem is jelenhetett volna meg.

Gróf Festetics László 1820-ban két fiatal tanárt, Gerics Pál orvos, állatorvost és Lehrmann József kertész és borászati szakembert küldött nyugat-európai tanulmányútra. A két szakember jelentései, levelei és naplóbejegyzései nyomán írta meg művét Kurucz György. A kötetet a hétvégén mutatták be hivatalosan a Helikon Kastélymúzeumban.

Nagy István agrárminiszter elmondta, a Festeticsek felismerték, hogy a modern gazdálkodás fenntartásához az oktatásba kell a legtöbb forrást fektetni. Ezért alapították a Georgikont. A miniszter úgy fogalmazott, a legszerencsésebb pillanatban jelent meg a könyv, mivel rávilágítja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos szerepe van a tudásnak az agráriumban. 

„Az akkor felmerülő kétszáz évvel ezelőtti kérdésekre a válasz ma is az, hogy a tudományt kell erősíteni. A tudománnyal lehet megtalálni azokat a válaszokat és megoldásokat, amelyeket a kor éppen fölvet. Az egyetem átalakítása is nyilván ezzel van összefüggésbe. Hiszen azt látjuk, hogy a 21. század agráriumában is modern válaszokat kell találni. És ezek a válaszok a tudomány területén vannak. Szeretnénk egyesíteni, erősíteni mindazt az ismeretet, mindazt a tudást, ami jelen van.”

Ma is aktualitása van a könyv üzenetének, fogalmazott méltatásában Szakály Sándor, a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke. Hozzátette, a múlt ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy építsük a jövőt. A 19. századi szakemberek arra jöttek rá, hogy a külföldi ismereteket itthon kell kamatoztatni. Ezt ma is szem előtt kell tartani.

„Legyünk őszinték, ha azt szeretnénk, hogy valamiben jobbak legyünk és előre lépjünk, akkor oda kell menni tanulni, ahol már nálunk jobbak vannak és ezt a tudást haza kell hozni. Tehát nem azt jelenti, hogy elmegyek és ott maradok, hanem az ott megszerzett tudással hazajövök és itt adom tovább. Mert akkor van rá lehetőség, hogy fejlődjön egy ország és az teljesen mindegy, hogy a 17-18-19. vagy 21. században történt meg vagy történik, de azt hiszem erre kellene utalni.”

A Kedves Hazámfiai mozdulni kell című kötetének anyagát több évtized alatt gyűjtötte Kurucz György, több nyugat-európai városban is megfordult. Az írással másfél év alatt készült el. Nem ez volt az első könyve a Festeticsek életét illetően, így nem volt meglepő, hogy ismét a keszthelyi kötődésű grófok kapcsán választott témát.

„Ha az ember talál egy ilyen komplex forrásanyagot, ahol Nyugat-Európa szinte valamennyi fontos helyszíne, érdekes embere megjelenik, az ember óhatatlanul belefeledkezik és úgy érzi, hogy ezt pontosan azért, mert a Festetics család rendkívül komoly szerepet töltött be a 18-19. század fordulóján a magyar tudomány és nemzeti identitás formálásának alakításában, ezért ez szinte vonzott.”

A kötet a Tudományos tudásáramlás mintázatai Magyarországon 1770-1830 című projekt keretében valósult meg. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2015. szep. 22. kedd 15:10 | Keszthely
260 éve született Festetics György tiszteletére rendezett emléknapot a Balaton fesztivál Alapítvány.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
Újabb fejlesztések várhatók a MATE Georgikon Campusán.
| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Keszthely
Együttműködést kötött a MATE Georgikon Campus és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum.
| 2024. máj. 17. péntek 19:15 | Keszthely
A két napos programon plenáris ülések, sport- és kulturális programok, termelői vásár várja az érdeklődőket.
| 2024. máj. 6. hétfő 19:15 | Keszthely
A hagyományoknak megfelelően a Festetics-kastély parkjában búcsúztak a georgikonosok az egyetemtől.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
19:45
Természetvédelem határok nélkül
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
21:40
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.