+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyen volt a czestochowai Fekete Madonna másolata
2020. szeptember 7. hétfő 14:52 - Keszthely
Keszthelyen volt a czestochowai Fekete Madonna másolata
Európa egyik legismertebb Mária ábrázolása érkezett vasárnap Keszthelyre. A czestochowai Fekete Madonna a lengyel katolicizmus és függetlenség szimbóluma. A kegykép másolata a magyar-lengyel imakörút keretében járja hazánkat. A vasárnapi szentmisén elhangzott, a Fekete Madonna ittléte a lelki közösséget mutatja a lengyel és a magyar nép között.

A magyar-lengyel imakörút keretében érkezett Keszthelyre a czestochowai Fekete Madonna pontos mása. A kegykép eredetije a lengyelországi Czestochowában, a fényes hegyen álló pálos kolostorban van. A feltehetően a 14. századból származó Mária ábrázolás sok viszontagságon ment keresztül, de több csoda okán nem tudták elvinni a Fekete Madonnát – mondta el a szentmise előtt dr. Cséby Géza. A Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja hangsúlyozta, a lengyelek számára rendkívül fontos a kegykép, melyet nagy tisztelet övez.

„A lengyelek a madonnás zászló alatt vonultak csatába. Tudjuk azt, hogy több mint 130 évig Lengyelország három részre volt szakítva és az egyik rész az orosz birodalomhoz tartozott. Akkor Sándor cár azt mondta, hogy a legnagyobb ellenfelünk a czestochowai madonna, mert ő védi a lengyeleket” - fejtette ki dr. Cséby Géza. 

Nagy öröm a város és a hívek számára, hogy Keszthelyre érkezett a kegykép – mondta el Tál Zoltán. Hozzátette, a czestochowai Fekete Madonna ittléte a lelki közösséget mutatja a lengyel és a magyar nép között. A kegykép mindig az egységet szimbolizálta az egész lengyel nép számára.  plébános kifejtette: „Azt gondolom, hogy mint nálunk a Szent Korona az egységet jelenti és összefogja a Szent Korona alá tartozó nemzeteket, így a magyarságot. Így azt jelenti számunkra, hogy ez a kegykép másolata megjeleníti az egység motívumát; Mária, aki az egység asszonya, aki Krisztust hozta a világra, aki pedig számunkra elhozta a megváltást, az üdvösséget.”

A kegykép eredetileg Pünkösdkor érkezett volna Keszthelyre. A járvány miatt azonban szeptemberre csúszott az esemény. A szentmise mellett virrasztást és közös szentórát is tartottak, illetve a ranolderes diákok is meglátogatták a kegyképet. A czestochowai Fekete Madonna pontos mását hétfőn szállították tovább Keszthelyről. Magyarországi útja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson zárul szeptember 20-án.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A KÉSZ szervezésében emlékeztek Trianon 100. évfordulójára.
 
Keszthelyre érkezett a Terror Háza vándorkiállítása, amely a rendszerváltásnak állít emléket.
 
két órán keresztül négy sportágat teljesítettek legjobb tudáuk szerint a középiskolások.
 
Az idei esemény témája a klímaváltozás és az erdők kapcsolata, az erdők klímaváltozást mérséklő hatása.
 
A településen pályázati forrásból valósították meg a rendezvényt, amelynek közösségépítő szerepe volt.
 
A felvonulók az egész falut bejárták, a menetet a helyi kistraktorosok színesítették.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár