+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Eltemették a Nagyváthy Néptáncegyüttes alapítóját
2020. augusztus 28. péntek 17:52 - Keszthely
Eltemették a Nagyváthy Néptáncegyüttes alapítóját
Nem akárkit temetünk ma, egyet az utolsó pásztorok közül– hangzott el dr. Bertalan Zoltán búcsúztatásán. A Nagyváthy Néptáncegyüttes alapítóját a Szent Miklós temetőben kísérték el utolsóútjára. A szertartáson úgy fogalmaztak, kivételesen hosszú és értékekben gazdag életutat tudhatott magáénak a 87. évében elhunyt dr. Bertalan Zoltán.

Bertalan Zoltán 1933-ban született Nádudvaron. A Debreceni Református Kollégium után állatorvosnak készült, de osztályidegenként nem tanulhatott annak. A Debreceni Agrártudományi Egyetemen diplomázott, de elvégezte Budapesten a tanítóképzőt is – összegezte a búcsúztatáson Zichy Emőke református lelkész. Bertalan Zoltán 10 évesen kezdett néptáncolni. Már egyetemi évei alatt kimagaslott a Debreceni Népi Együttesből előbb szólistaként, majd művészeti vezetőként. Apósát büntetésből helyezték Keszthelyre, akit a pedagógus házaspár két fiúgyermekkel követett 1969-ben.

„Akkor még nem is sejtve, hogy a büntetés hogy lesz áldássá a család és hogy a büntetés hogyan lesz áldássá Keszthely város számára” - fogalmazott Zichy Emőke. 

51 éve alapította meg a Nagyváthy Néptáncegyüttest Bertalan Zoltán, melyet haláláig vezetett.  Fiatalabb fia, Bertalan Ákos mondott búcsúztatót. Mint elmondta, édesapja számára Debrecen és az Alföld jelentette az élő hagyományok bölcsőjét, a régi pásztorok nagy hatással voltak rá. A család tagjai úgy vélték, hogy a méltó búcsúztatásra csakis hortobágyi viseletben képzelhető el.

„Nem akárkit temetünk ma, egy nagy ember ment el, egy az utolsó pásztorok közül, azok közül, akire emberek voltak bízva. Hogy sikeres volt-e ezen munkássága? Az nem is kérdés. Apánk az életét három lábra építette fel, a családra, a biológia oktatására és a néptánc megszerettetésére” - mondta az elhunyt fia, Bertalan Ákos. 

Harang és népzene szólamai között kísérték el utolsó útjára Bertalan Zoltánt. A temetésen elhangzott, hogy szigorú és tisztességes ember volt, akiben a moralitás olyan magas szintű volt, hogy azt a legtöbb ember el se tudja képzelni. Családja és ismerősei mellett tanítványai, táncosai, tisztelői vettek örök búcsút az augusztus 3-án, 87 éves korában elhunyt dr. Bertalan Zoltántól.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus