+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Friss az eredmény: jó a Balaton minősége, fürdésre alkalmas
2020. augusztus 7. péntek 17:00 - Keszthely
Friss az eredmény: jó a Balaton minősége, fürdésre alkalmas
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balaton vizéből a keszthelyi Helikon strandon. A vízmintát laboratóriumba szállították, ahol az elmúlt napokban megtörtént ennek az elemzése. A vízminőségről a strandoknak kötelező tájékoztatást adni a vendégeknek.

A fürdőzők számára a strandok bejáratánál kötelező kihelyezni azt a tájékoztatást, ami a víz minőségéről tartalmaz információkat. Ez a dokumentum az egy hónappal ezelőtti ellenőrzés eredményét mutatja, de napokon belül kicserélik és ide kerül majd az új.

Ez a család Gyöngyöspatáról érkezett a Balatonra. Számukra sem közömbös, milyen vízben fürdenek. "Számunkra azért elég fontos, de legtöbb részben az internetről szoktunk tájékozódni, hogy melyik strandon, milyen a vízminőség, de nagyon fontos a vízminőség. Épp ezért hallottuk is, nem is olyan rég, hogy az alga egy picit több a kelleténél. Most itt vagyunk Keszthelyen, és szeretnénk megnézni itt a vízminőséget, itt is, hogy milyen, mennyire szép tiszta a Balaton" - mondta el a családfő, Dudás József.

Az elmúlt héten a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere a vízre kihajózva merített mintát a Balatonból. Előírás, hogy körülbelül egy méteres mélységnél kell meríteni, és két üveget kell megtölteni a vízből. A mintákat laboratóriumba szállították. A Zala Megyei Kormányhivatal kiemelten ellenőrzi a strandok vízminőségét. "A Balaton Zala megyei szakaszán 2020. július közepén a társhatóságok értesítése valamint a strandok üzemeltetőinek jelzése alapján merült fel a kék alga újbóli megjelenésének a valószínűsége. A Zala Megyei Kormányhivatal - mérlegelve a cianobaktérium egészségügyi veszélyét - 2020. július 28-ától valamennyi illetékességi területén üzemelő balatoni strandon elvégezteti a hatósági mintavételezés és a fürdővíz vizsgálatot, heti rendszerességgel, egészen a szezon végéig" - tudtuk meg a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának közegészségügyi-járványügyi szakügyintézőjétől, Pacsai Virágtól.

A fürdőzők érdekében a természetes vizek monitorozása a szezont megelőzően és azt követően havi  rendszerességgel történik. A cianobaktérium, vagy más nevén kékalga hosszú idő óta tavaly okozott problémát a tó nyugati területén. A népegészségügyi hatóság emiatt idén vizsgálatot kezdeményezett. Pacsai Virág hozzátette: "A vizsgált paraméterek tekintetében kifogásoltság nem merült fel, így a kijelölt fürdőhelyeken fürdési tilalom elrendelésére nem került sor. A Keszthelyi üzemelő három strand: a Helikon, a Városi, valamint a Libás strand tekintetében elmondható, hogy a kapott fürdővíz-vizsgálati eredmények alapján az említett természetes fürdőhelyek vize jelenleg fürdőzésre alkalmas."

A Balaton vizének minőségére a látogatók szerint sincs panasz, szemmel láthatóan tiszta és szinte inni lehet belőle. Az elmúlt napok alacsonyabb hőmérséklete, a borúsabb idő ugyan visszatartotta a strandolókat a fürdéstől, de a hétvégére a meteorológusok által ígért harminc fokos hőmérséklet és a felhőtlen égbolt minden bizonnyal megtölti majd a strandokat.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Vonyarcvashegy köztiszteletben álló tanítónőjét köszöntötték.
 
A gímek násza idején sokkal nagyobb a szarvasok elütésének veszélye.
 
A keszthelyi oktatási intézményekben nincs hivatalosan megerősített fertőzött.
 
Többek között kiállítás megnyitó, ingyenes tárlatvezetések és pétanque verseny is lesz.
 
Elkezdődött Fenékpuszta első üteme. Tervszerűen halad az építkezés.
 
A Ranolder iskola negyedikesei vetélkedtek egymással a gyermekkönyvtárban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár