+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Friss az eredmény: jó a Balaton minősége, fürdésre alkalmas
2020. augusztus 7. péntek 17:00 - Keszthely
Friss az eredmény: jó a Balaton minősége, fürdésre alkalmas
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balaton vizéből a keszthelyi Helikon strandon. A vízmintát laboratóriumba szállították, ahol az elmúlt napokban megtörtént ennek az elemzése. A vízminőségről a strandoknak kötelező tájékoztatást adni a vendégeknek.

A fürdőzők számára a strandok bejáratánál kötelező kihelyezni azt a tájékoztatást, ami a víz minőségéről tartalmaz információkat. Ez a dokumentum az egy hónappal ezelőtti ellenőrzés eredményét mutatja, de napokon belül kicserélik és ide kerül majd az új.

Ez a család Gyöngyöspatáról érkezett a Balatonra. Számukra sem közömbös, milyen vízben fürdenek. "Számunkra azért elég fontos, de legtöbb részben az internetről szoktunk tájékozódni, hogy melyik strandon, milyen a vízminőség, de nagyon fontos a vízminőség. Épp ezért hallottuk is, nem is olyan rég, hogy az alga egy picit több a kelleténél. Most itt vagyunk Keszthelyen, és szeretnénk megnézni itt a vízminőséget, itt is, hogy milyen, mennyire szép tiszta a Balaton" - mondta el a családfő, Dudás József.

Az elmúlt héten a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere a vízre kihajózva merített mintát a Balatonból. Előírás, hogy körülbelül egy méteres mélységnél kell meríteni, és két üveget kell megtölteni a vízből. A mintákat laboratóriumba szállították. A Zala Megyei Kormányhivatal kiemelten ellenőrzi a strandok vízminőségét. "A Balaton Zala megyei szakaszán 2020. július közepén a társhatóságok értesítése valamint a strandok üzemeltetőinek jelzése alapján merült fel a kék alga újbóli megjelenésének a valószínűsége. A Zala Megyei Kormányhivatal - mérlegelve a cianobaktérium egészségügyi veszélyét - 2020. július 28-ától valamennyi illetékességi területén üzemelő balatoni strandon elvégezteti a hatósági mintavételezés és a fürdővíz vizsgálatot, heti rendszerességgel, egészen a szezon végéig" - tudtuk meg a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának közegészségügyi-járványügyi szakügyintézőjétől, Pacsai Virágtól.

A fürdőzők érdekében a természetes vizek monitorozása a szezont megelőzően és azt követően havi  rendszerességgel történik. A cianobaktérium, vagy más nevén kékalga hosszú idő óta tavaly okozott problémát a tó nyugati területén. A népegészségügyi hatóság emiatt idén vizsgálatot kezdeményezett. Pacsai Virág hozzátette: "A vizsgált paraméterek tekintetében kifogásoltság nem merült fel, így a kijelölt fürdőhelyeken fürdési tilalom elrendelésére nem került sor. A Keszthelyi üzemelő három strand: a Helikon, a Városi, valamint a Libás strand tekintetében elmondható, hogy a kapott fürdővíz-vizsgálati eredmények alapján az említett természetes fürdőhelyek vize jelenleg fürdőzésre alkalmas."

A Balaton vizének minőségére a látogatók szerint sincs panasz, szemmel láthatóan tiszta és szinte inni lehet belőle. Az elmúlt napok alacsonyabb hőmérséklete, a borúsabb idő ugyan visszatartotta a strandolókat a fürdéstől, de a hétvégére a meteorológusok által ígért harminc fokos hőmérséklet és a felhőtlen égbolt minden bizonnyal megtölti majd a strandokat.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus