+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A hazaszeretet és a tavaszvárás jegyében
2018. március 2. péntek 15:36 - Keszthely
A hazaszeretet és a tavaszvárás jegyében
Három megye 12 intézményének 50 tanulója vett részt a 21. Felfénylő szavak szavalóversenyen. A keszthelyi Zöldmező utcai iskolában sérült és tanulásban akadályozott diákok mérték össze a tudásukat. A gyerekek minden évben nagy szeretettel és lelkesedéssel készülnek a versenyre.

A hagyományoknak megfelelően idén is a tavaszvárás és a hazaszeretet témájában hangzottak el versek a megmérettetésen. Sokan választották Szabó Lőrinc vagy Weöres Sándor költeményeit, de a kortárs költők is népszerűek voltak. Farsang Zoltán már számos alkalommal állt a zsűri elé, ez úttal Wass Albert versével készült.

„Nagyon jól éreztem magamat, és nagyon jól sikerült. És hála a tanár néninek, Hári Krisztinek, aki ezt megtanította velem ezt a Wass Albert verset, nagyon tetszett nekem.” - mondta a zalaegerszegi Béke Ligeti Általános Iskola versenyzője.

A versenyen idén az integrációs iskolákból is érkeztek diákok, így idén rekordszámú résztvevőt fogadtak Keszthelyen. A felkészítő tanárok szerint ezek az alkalmak a gyerekek fejlesztése szempontjából is nagyon sokat jelentenek. A gyerekek minden évben rengeteget készülnek erre a megmérettetésre, és évről-évre szívesen tanulnak meg újabb és újabb verseket.

„Én úgy érzem, hogy sokkal lelkesebben állnak hozzá, mint az ép gyerekek. Talán egyrészt azért, mert érzik, hogy ez egy megmérettetés, és, hogy ez az a terület, ahol ők is, a saját képességeik és lehetőségeik szerint nagyon jól tudnak szerepelni, eredményesek, sikeresek. Könnyű őket a versek szeretetére rávenni, vagy legalábbis megismertetni velük.” - tájékoztatott Szűcs Éva, a kaposvári Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és EGYMI pedagógusa.

A zsűri idén két kategóriában értékelte a versenyzőket. Figyelembe vették a versválasztást és az előadásmódot is, de nem volt könnyű dolguk, ugyanis rendkívül erős volt a mezőny idén. Pappné Beke Judit, a zsűri elnöke kiemelte, a gyerekek nagyon felkészültek voltak, és szívvel-lélekkel adták elő a költeményeket.

„Ezek a gyerekek a korosztályuknak megfelelő verseket mondanak, hála ez természetesen a pedagógusoknak és a szülőknek, akik felkészítik őket. Olyan szívmelengetően, és a tehetségükhöz és az állapotukhoz képest olyan kiválóan adták elő, hogy ez csak dicséretet érdemel. Itt ma, ezen a színpadon, királyok, hercegek és hercegnők voltak ezek a gyerekek.” - emelte ki a zsűri elnöke.

Sajnos a területi versenyt idén sem követi országos megmérettetés. A gyerekeket első, második, harmadik hellyel és különdíjjal is jutalmazta a zsűri.

Versenyeredmények:

Tanulásban akadályozott alsó tagozat:

1. Sabján Adrián

2. Káposztás Kitti 

3. Kavisánszki Sándor

Különdíj:  Czupor Ármin

Tanulásban akadályozott felső tagozat:

1. Bogdán Dávid

2. Varga Viktória

3. Szilasi Rikardo, Gulyás Mária

Különdíj: Bogdán Erika

Tanulásban akadályozott szakiskola:

1. Major Péter

2. Kovács Ibolya

3. Szabó Alexandra, Horváth Beatrix

Különdíj: Lovas József

Értelmileg akadályozott alsó tagozat:

1. Horváth Katalin

1. Horváth Katalin

3. Nagy Ramóna, Siraki Ádám

Értelmileg akadályozott felső tagozat:

1. Horváth Alexandra

2. Bogdán Dániel

3. Tóth János Krisztián, Pethő Lajos

Értelmileg akadályozott szakiskola:

1. Farsang Zoltán, Récsei Regina

2. Kálmán László

3. Ábrahám Boglárka

Különdíj: Monek Márk Kornél, Gergelics Diána

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

                     

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
 
Természet ihlette képeivel mutatkozik be Gécseg András.
 
A szervezet idei első közgyűlésén az eredményekről és a tervekről is beszámoltak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó