+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Huszonnyolcadszor is borünnep Keszthelyen
2020. július 30. csütörtök 16:13 - Keszthely
Huszonnyolcadszor is borünnep Keszthelyen
Zene, bor és jó hangulat – 28. éve ez a védjegye a Zalai Borcégérnek. Bár a járványhelyzet miatt idén kérdéses volt, hogy meg lehet-e tartani a programot, a szervezők úgy döntöttek, hogy az előírások betartásával megszervezik a boros eseményt. A Balaton-parton helyi borászok nedűit lehet kóstolni, de a gasztronómia szerelmesei is találnak maguknak kedvükre valót.

A térség pincészeteinek borait kóstolhatják az érdeklődők öt napon át Keszthelyen. A Balaton-parton szerdán este vette kezdetét a 28. Zalai Borcégér, amely a helyi borok hagyományos ünnepe. A rendezvényre évről-évre nem csak a keszthelyiek látogatnak ki, sokan időzítik a programhoz a nyaralásukat.

„Hódmezővásárhelyről érkeztünk és biciklitúrán vagyunk. Ez a harmadik állomásunk ma.” - mondta egy résztvevő, Vacsi László.

„Mi pontosan a keszthelyi, illetve a Zalai Borcégér miatt vagyunk itt. Imádjuk, tizenéve ide járunk. Fantasztikus itt a hangulat általában, inkább úgy mondom. Most is örülünk neki, hogy itt lehetünk, és kóstolgatjuk itt a finomabbnál finomabb és szép borokat. Ez pont egy csodálatos olaszrizling.” - tette hozzá egy másik résztvevő, Mosonics Miklós.

A platánfák alatti sétány megtelt emberekkel, de a pincészetek is szép számban kitelepültek. Keszthelyről, Cserszegtomajról, Vonyarcvashegyről és Reziből is érkeztek borászok, akik mind nagy örömmel fogadták, hogy nem maradt el a rendezvény. A borosgazdák mind egyetértettek abban, rendkívül fontos a fogyasztók visszajelzése, azt azonban fájlalták, hogy idén a szakmának nem volt lehetősége megítélni a borokat.

„Azért csalódottak voltunk, pont azért, hogy elmaradnak a borversenyek. A tavalyi évben igazán szép borok lettek, főleg az olaszrizling nálunk, ami mindig kiváló szokott lenni vagy a cserszegi fűszeres, rozé. Így nem tudtuk megmérettetni őket itt a környező borversenyeken.” - emelte ki Decsics Györgyné, szőlősgazda.

A program megnyitóján Dr. Brazsil József Dr. Bakonyi Károlyról emlékezett meg. A Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere elmondta, a cserszegi fűszeres hazájában a bor az itt élő emberek életének része. Hangsúlyozta, a 2019-es évjárat kiemelkedő volt, így a borok mindenki megelégedésére szolgálhatnak.

„Nagyon szép őszünk volt ’19-ben, nem kellett olyan hirtelen megérniük, nagyon jó volt a csapadék ellátás. A napocska sütött egész hosszasan. Ilyet nem szabad mondani, de a vénasszonyok nyara eléggé kihúzhatta a szüretet, és általában nagyon magas cukorfokkal kerültek be a pincékbe. Tehát tavaly aki cukrot használt, az csacskaságot tett.” - tájékoztatott a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere.

A Zalai Borcégért minden évben a Goldmark Károly Művelődési Központ szervezi az önkormányzattal együttműködve. Idén sokáig kérdéses volt, hogy meg lehet-e tartani a programot. Végül a szervezők és a városvezetés úgy döntött, hogy szerényebb formában ugyan, de megnyitják a borutcát az érdeklődők előtt.

„Ez azért egy óvatos, csendes, körültekintő, szerény borfesztivál, nem olyan mint az előzőek. Sokáig nem lehetett tudni, hogy ezt meg lehet-e tartani, és aztán nagyon körültekintően, az összes óvintézkedést és rendeletet figyelembe véve szerveződött így meg, hogy a borosok a közönségükhöz juthassanak, hogy mi a kedvenc borainkhoz juthassunk és egyáltalán legyen szórakozás itt a Balaton-parton.” - emelte ki Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A rendezvény öt napja alatt idén helyi és környékbeli zenekarok lépnek fel, háttérzenét szolgáltatva a bórkóstoláshoz. A gyerekek sem maradnak program nélkül, játékpark és bohóc is várja a kicsiket.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár