+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nőtt a Balatonban a kékalgák száma, zajlik a mederkotrás
2020. július 29. szerda 16:22 - Balatongyörök-Keszthely
Nőtt a Balatonban a kékalgák száma, zajlik a mederkotrás
Az elmúlt hetekben ismét tömegesen jelentek meg kékalgák a Balaton felszínén. Az emberre kis mennyiségben ugyan nem jelent veszélyt a jelenlétük, de egyes algák képesek enyhébb hatású méreganyag termelésére is. A jelenség nem újkeletű - a szakemberek dolgoznak a megszüntetésén.

Egy héttel ezelőtt Balatongyörökön tették vízre a mederkotrásban résztvevő második lepelkotrót is. A Balatoni Kis Kotró a Góliát kotróhajó és a hozzá csatlakozó géplánc munkáját egészíti ki, amely egy hét alatt 302 m3 zagyot távolított el a mederből. Elsősorban ettől várják a szakemberek, hogy a Balaton nyugati medencéjében mért magas klorofill-a tartalom mérséklődjön. Ez tükrözi ugyanis az algák mennyiségét a vízben. A Balaton kb. húsz centiméter mély mederkotrása mindaddig folytatódik, amíg azt a szakemberek a monitoring eredmények alapján indokoltnak tartják.

Balatongyörökön a fürdőzők egy három és fél hektáros területen élvezhetik a balatoni szezont. Az alapokat már 1911-ben tette le itt az akkori fürdőegylet. A település strandja évek óta kiváló eredményeket ér el a Kék Hullám Zászló minősítési rendszerben. A strandolók az algaszám növekedésből szerencsére nem sokat észlelnek. Farkas Norbert Szombathelyről érkezett a kisfiával: "Hát igazából nem tapasztaltam... jó, mi nem járunk sűrűn. Nekünk nincs semmi bajunk a vízminőséggel, szerintem tökéletes. Mindig is ilyen volt, ezelőtt 20 évvel is ilyen volt, szerintem semmit nem változott" - mondja.

Ez a fürdőző pár Hajdú-Bihar megyéből érkezett egy héttel ezelőtt. Ők is hasonlóképpen vélekednek: "A szombati napot kivéve minden nap lent vagyunk a tónál. Semmiféle kifogásunk nem lehet - sem a víz minőséggel és most már a vízhőmérsékletével kapcsolatosan sem. Többször voltunk bent, tegnap vizibicikliztünk is, semmiféle szennyező anyagot nem láttunk. Csak a kristálytiszta vizet" - mondja Soltész Gábor.

Fürödni tehát biztonságos a Balatonban. Ettől függetlenül az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) július 16-án harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültség elrendelésére és a szükséges mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat. Az OVF szóvivőjétől, Siklós Gabriellától megtudtuk: "Erre három kotróhajó áll rendelkezésre. Kettő olyan kotróhajó, amely lepelkotró munkálatokat végez, tehát ez azt jelenti, hogy a víz felszínén körülbelül 20 cm vastagságban szedi ki ezt az anyagot. Illetve egy mélykotró hajó, amely valószínűleg a jövő hét elején kezd el dolgozni. Ennek gyakorlatilag a munkába állása egy nagyon-nagyon bonyolult folyamat, hiszen egy nagy hajóról beszélünk. Az az IMS 7012 nevű hajó, és ezt a Velencei tóról kellett közúton átszállítani."

A Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vesz mintát a Balaton vizéből a keszthelyi Helikon strandon. A parttól nem messze, körülbelül egy méteres vízmélységnél, két üvegbe merített a vízből. A mintákat laboratóriumba szállítják, a mérés eredménye a jövő héten válik ismertté.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Egyre növekszik Európa szerte és hazánkban is a koronavírus fertőzöttek száma. Tartsuk be a szabályokat!
 
A Police Café program keretein belül tanácsokat adtak a hatóságok az érdeklődőknek.
 
Fafaragással és hímzéssel foglalkoztak a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány táborában.
 
Nyáron mutatja legszebb arcát a keszthelyi zsinagóga mellett elterülő, egyedülálló biblikus kert.
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó