+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Változatos programokkal várják az érdeklődőket a Nyitott Porták
2020. július 15. szerda 16:49 - Zalacsány
Változatos programokkal várják az érdeklődőket a Nyitott Porták
Idén 21 porta 31 féle rendezvénnyel várja a látogatókat a Nyitott Porták összefogás keretein belül. A ma délelőtti sajtótájékoztatón elhangzott, évről évre egyre népszerűbb a mozgalom mind a termelők mind pedig a látogatók körében. Az idén júliusban és augusztusban is lesznek események, többek között almalé készítés, sajtkóstoló, pincetúra és méhészet látogatás is várja az érdeklődőket.

A természetesség és a kézművesség a két fő jellemzője a Medvebornak. A zalaszentgróti pincészetben nem csak az ismert fajtákat lehet megtalálni, ugyanis Nagy Gábor borász kiemelt figyelmet fordít a történelmi, kárpát-medencei szőlőfajták felkutatására is.

A Nyitott Porták mozgalomhoz idén csatlakozott a borászat azért, mert úgy vélik, hogy a zalai vidék kitörési lehetősége az összefogásban rejlik. Éppen ezért az egyéni programok mellett szívesen szerveznek más borászatokkal közös eseményeket is.           

„Mindenféleképpen összefogásban akartunk gondolkodni, és kerestük azokat az utakat, hogy hogyan lehet másokkal összefogva – akár más borászokkal, akár más termelőkkel, akik a lekvártól a kézműves mangalica feldolgozott húsig bármivel foglalkoznak – hogy hogyan lehet őket megtalálni. Ez a Nyitott Porta hálózat egy ilyen, már létező hálózat volt, amihez nagy-nagy örömünkre sikerült csatlakoznunk és megfeleltünk a feltételeknek.” - tájékoztatott Nagy Gábor, szőlész-borász.

A Nyitott Porták idei mottója: távol a tömegtől, közel a szívedhez. A Zalacsányban tartott sajtótájékoztatón elhangzott, az elmúlt évtől eltérően a termelők nem csak egy napon várják a látogatókat. Júliusban és augusztusban 21 porta 31 féle programot kínál az érdeklődőknek meghatározott időpontokban. A rendezvények nagy népszerűségnek örvendtek már tavaly is.     

„Tartósításról szóló előadás volt, amin 30 fő volt a létszámkorlát és 32-en jöttek végül. Az nagyon jó volt, mert tartósítószer-mentes tartósításról beszéltünk. Nagyon érdeklődőek voltak, egy-másfél órát terveztünk és jóval túlnyúlott ez a dolog. Sok kérdés volt, tényleg érdekelte az embereket. Az nagyon pozitív volt.” - emelte ki Fatér Balázs István, a Csáford-völgyi Natúr Pont szakmai vezetője.

A Nyitott Porták két évvel ezelőtt indult útjára, az idei évben 8 új termelővel bővült a létszám. Szabó Tibor programkoordinátor elmondta, az idén a vírushelyzetre való tekintettel szerveztek több nyílt napot, így tudják garantálni, hogy egy-egy eseményen mindössze 10-15 fő vegyen részt.

„Időről időre kitaláltak az együttműködő gazdák olyan alkalmakat, amikor egyszerre több helyre is el lehet menni. Ez tavaly a Nyitott Porták Éjszakája volt egy szombati napon 12 helyszínnel. Ez idén – egy picit alkalmazkodva a koronavírus hozta körülményekhez – időben elnyújtva, de mégiscsak egy rendkívül színes programkínálatot összehozva július-augusztus hónap során 21 porta 31 féle programkínálattal várja. Minden napra esik valami, ezen a hétvégén például 10 féle helyszínre lehet ellátogatni.” - tájékoztatott Szabó Tibor, a Nyitott Porták programkoordinátora.

A jövőben szeretnék kiterjeszteni az összefogást a szomszédos térségekre is, és cél az, hogy egy évben egyszer országos Nyitott Porta Napot szervezzenek. Ennek az előkészületei már zajlanak, várhatóan jövő évtől elindul az esemény. A különböző programokról és a részvételi lehetőségekről a Nyitott Porták honlapján lehet tájékozódni.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár