+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vasárnapig kóstolhatók a zalai borok Gyenesdiáson
2020. július 10. péntek 17:05 - Gyenesdiás
Vasárnapig kóstolhatók a zalai borok Gyenesdiáson
Kezdetét vette csütörtökön este a Gyenesdiási Boros Sétány.A Kárpáti-korzón vasárnapig tart a gasztronómiai kínálat, mely során a Zala megyei nedűket kóstolhatják meg az érdeklődők. Esténként színpadi műsorokkal várják a kilátogatókat, ezek mellett pedig népművészeti és kézműves vásár is tart.

Fehér, vörös, rozé, gyöngyöző és jégborok. Egyik sem hiányozhat a kínálatból. Valamennyit megkóstolhatják az érdeklődők Gyenesdiáson. Az italok mellett természetesen a finom falatok is csábították a közönséget. Már a program első napján is sokan látogattak ki a Kárpáti-korzóra. A helyiek és a környékbeliek mellett népszerű a rendezvény a nyaralók körében is. Ez a baráti társaság is a pihenésük alatt érkezett a programra, ahol Szürkebarát és Irsai Olivér borokat kóstoltak.

„Zalaegerszegről nyaralunk Vonyarcvashegyen és kerestük a lehetőséget, hogy hol lehetne szórakozni egy kicsit és megtaláltuk Gyenesdiáson a bornapokat. Öten vagyunk, baráti társaság, jól érezzük magunkat, csak sajnos haza kell menni a holnapi nap, ez a baj.” - mondta el Katona József.

A rendezvény megnyitóján Gál Lajos polgármester kiemelte, a koronavírus-járvány mindenki életére hatással volt, ez alól a borászok sem kivételek. A pandémiás helyzet után azonban lehetőség nyílt arra, hogy a biztonsági előírások mellett szervezzék meg a bornapokat. A polgármester hozzátette, továbbra is céljuk, hogy településükön is a Zala megyei borokat kóstolhassák meg a vendégek. Brazsil József köszöntőjében elmondta, a program lehetőséget kínál arra is, hogy bemutassák a borászok az elmúlt év termékeit, a veszélyhelyzet miatt ugyanis a borok megmérettetései elmaradtak.

„A pincékből egy jelentős mennyiségű bor nem került ki, nem került elfogyasztásra. És gyakorlatilag nem csak az, hogy ott van az a bor, hanem annak az ára is hiányzik a gazdáktól. És ezért jó ez a gyenesdiási kezdeményezés, hogy itt újra megpróbáljuk a lehetetlent is. És hála a Jó Istennek, hogy nincs itt köztünk a járvány és ne is legyen itt.” - mondta el a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere.

A borlovagrend és a Balatoni Borbarát Hölgyek közösen is megkóstolták a pincészetek nedűit. A borászok szerint idén is jó termésre lehet számítani. Többen várták már a bornapokat, a tavalyi nedűket ugyanis eddig kevésbé volt lehetőségük bemutatni a közönségnek.

„Nagyon örülünk neki, hogy ezt a rendezvényt meg lehet tartani, hisz ez már egy hagyomány volt, és szinte 25 éve mennek ezek a borhagyományok és nem lett volna jó, ha most az idén kimarad, mivel hogy a ’19-es évjáratú borokat is meg tudjuk mutatni. Elmaradtak a borversenyek, satöbbi, tehát itt most a zsűri tudja zsűrizni. És hát nem beszélve arról, hogy az idei termés is nagyon szépen mutatkozik és valahova el kell helyezni. És ha a borokat nem tudjuk valahol eladni, akkor ezért gondjaink lesznek.” - ismertette Rádi László borász.

A Kárpáti-korzón felállított színpadon ebben az évben is színes műsorokkal várják a vendégeket. A gasztronómiai sokszínűség mellett kézművesek is kínálják portékáikat a látogatóknak.  A Gyenesdiási Boros Sétány egészen vasárnap estig várja az érdeklődőket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó