+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elkészült a 71-es út gyenesdiási szakasza
2020. július 10. péntek 16:12 - Gyenesdiás
Elkészült a 71-es út gyenesdiási szakasza
1,2 kilométeren újult meg a 71-es főút gyenesdiási szakasza. A megye egyik legforgalmasabb útjának rekonstrukciója a Magyar Falu Programnak köszönhetően, mintegy 438 millió forintból valósult meg. A munkálatok során új aszfaltréteget kapott a pályaszakasz, de megújultak az autóbuszöblök és a járdák is. A 71-es főút ezen szakasza mintegy 18 ezres forgalmat bonyolít naponta.

Nagy a forgalom a 71-es főút gyenesdiási szakaszán. Az út jelentős átmenő forgalmat bonyolít, néhány városi szakasz kivételével ez a megye legforgalmasabb útvonala. Gyenesdiás és a Magyar Közút több mint egy évtizede tervezi a pálya rekonstrukcióját, amely az elmúlt hónapokban megvalósulhatott.  

A közel 1,2 kilométeres útszakasz átadóján Mórocz József, a Magyar Közút Zala megyei igazgatója elmondta, az útpályán számottevő a teherforgalom is, éppen ezért fontos volt úgy kialakítani a burkolatot, hogy az elbírja a terhelést.

„A munkálatok során figyelembe vettük azt, hogy rendkívüli forgalom van az útszakaszon, rendkívüli teherforgalom is, ezért 11,5 tonnás tengelyterhelésnek megfelelő, méretezett pályaszerkezet került kialakításra, tehát minimum 13 cm aszfaltot tettünk a meglévő szerkezetre, hogy még jópár ideig bírja a forgalmat ez az útszakasz.” - tájékoztatott a megyei igazgató.

A beruházás a Magyar Falu Programnak köszönhetően mintegy 438 millió forintból valósult meg. Gál Lajos, a település polgármestere kiemelte, lakossági igényt is szolgál a rekonstrukció, hiszen a hatalmas átmenő forgalom miatt az útpálya már nagyon rossz állapotban volt. Emellett köszönetet mondott a Magyar Közút munkatársainak, akik számos kapubejárót is leaszfaltoztak a munka során.

„Nagyon örültünk és üdvözöltük, hogy a közút számításba vette a járdák megújítását, és természetesen ezen kívül minden olyan bekötő, bejáró és egyéb kereszteződés megújítását, korszerűsítését, ami igazából fontos azért, hogy a kellő forgalombiztonság meglegyen, és természetesen a lakosság elégedettsége. A leállósáv szélesítése révén a kerékpározhatósága is ki tudott alakulni a 71-es útnak.” - emelte ki Gyenesdiás polgármestere.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője hozzátette a megye minőségi úthálózatának megvalósításában fontos szerepet tölt be ez az útszakasz. Kiemelte, az útpálya felújításához több előzetes munkálatra is szükség volt, de nagy öröm, hogy az idegenforgalom elindulása előtt elkészült az útszakasz.

„Egyrészt volt egy vízvezeték, amit ki kellett váltani, ahhoz is kellett pénz és idő, míg megcsinálták, az is megtörtént hál’ Istennek. A másik az, hogy egy viszonylag nagyobb költséget kellett találni hozzá. A Magyar Falu Program nagy közúti programjába sikerült ezt beletenni, mert egyrészt megfelel az előírásoknak, mert ez is egy falusi szakasz, még ha városias jellegű is már részben. Másrészt pedig minden kétséget kizáróan a régió egyik legforgalmasabb útszakasza.” - mondta a térség országgyűlési képviselője.

Az útpálya mellett megújultak a buszöblök is, emellett pedig figyelmet fordítottak a gyalogátkelőkre. Ezek kiemelt színezést kaptak, ezzel is segítve a közlekedőket. Az út és a járda között virágágyásokat is kialakítottak és a növényeket is elültették már. A jövőben tervben van az elmaradt, vonyarcvashegyi szakasz megújítása is.        

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár