+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Naperőmű a Balaton mellett
2020. július 10. péntek 16:05 - Balatonberény
Naperőmű a Balaton mellett
Többen is úgy vélik, akik a 76-os úton keleti irányból közelítenek Balatonszentgyörgy felé és a Balaton irányába pillantanak, hogy a településen nemrég egy tó létesült. Valójában egy óriási napelempark okozza ezt az érzékcsalódást. A budapesti üzemeltető a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. számára szállítja az áramot.

Ezek a felvételek 2008-ban készültek Balatonszentgyörgy mellett, az akkor már nem üzemelő Erdért telepen. 1956-ban létesítették a faipari területet, ám több évtized után megszűnt a tevékenység és ilyen leromlott állapotba került. 2018-ban az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. bérelte ki az egyébként Balatonberény önkormányzatához tartozó területet és a májusban megkezdődött kivitelezési munka során huszonhétezer szolár panelt szereltek fel. Egy-egy ilyen elem kettőszáznyolcvanöt wattos teljesítményre képes, természetesen megfelelő napsütés esetén.

Kiss Attila, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. Energiatermelés, üzemeltetés és karbantartás divíziójának Közép- és Dél- Magyarországi régióvezetője elmondta: a termelés 2019. májusában kezdődött el. "Jelenleg 7,4 megawattos erőmű névleges megawatt-peak teljesítménnyel 6,2 megawatt villamos energiát tud termelni. Balatonberény önkormányzata így rákerült Magyarország energetikai térképére. Jelentősége abban áll, hogy Magyarország klímapolitikájának és energiapolitikájának megfelelően zöld energiát állítunk elő. Ez a MAVIR villamosenergia hálózatára kerül, a keszthelyi alállomásra betáplálásra" - tette hozzá az erőmű vezetője.

Ilyen nagy méretű naperőművek nélkül mind az Európia Unió, mind Magyarország kormányzati energia- és klímapolitikai céljainak elérése szinte lehetetlennek tűnik. Szerencsére a technológia is fejlődik, ezzel párhuzamosan a napelemek ára viszont egyre csökken.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke így látja: "Magyarországon hála a jó Istennek, az utóbbi években a kormány is támogatja a napelemes villamosenergia termelési lehetőséget. Emiatt nagyon nagy az érdeklődés és egyre jobban terjed. Az elmúlt évben már közel 2000 megawattnyi napelemes kapacitást építettek ki Magyarországon. Ez azért is nagyon fontos, mert ilyenkor egy ilyen decentralizált hálózatot hozunk létre, amivel így a felhasználás közelében, helyben termeljük meg a villamos energiát."

Ez az 1,2 km hosszú, 13 hektár területen fekvő naperőmű telep évente hét és fél millió kilowattóra energiát állít elő. Ez az energiamennyiség körülbelül háromezer-ötszáz háztartás teljes ellátására elegendő. A polikristályos panelekből természetesen egyenáram nyerhető, azt az inverterek alakítják át szállítható váltóárammá. Az erőmű által megtermelt villamos energia értékesítését a Kötelező Átvételi Rendszer keretében huszonöt évre tervezik.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Egyre növekszik Európa szerte és hazánkban is a koronavírus fertőzöttek száma. Tartsuk be a szabályokat!
 
A Police Café program keretein belül tanácsokat adtak a hatóságok az érdeklődőknek.
 
Fafaragással és hímzéssel foglalkoztak a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány táborában.
 
Nyáron mutatja legszebb arcát a keszthelyi zsinagóga mellett elterülő, egyedülálló biblikus kert.
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó