+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Balaton szabályozási szintjének átgondolását javasolják
2020. július 9. csütörtök 15:58 - Keszthely
A Balaton szabályozási szintjének átgondolását javasolják
Bár idén kiváló a Balaton vízminősége, tavaly - az algáknak köszönhetően - rosszabb volt a helyzet. A vizsgálatok szerint az algavirágzást nem kívülről érkező terhelés okozta. Az algásodásban a tartósan megemelt vízszint is szerepet játszhatott, ezért a tó vízszintszabályozásának teljes átalakítását javasolják egyes szakemberek.

Laikus szemmel úgy tűnik: kiváló a Balaton vízminősége. Annak ellenére van ez így, hogy a felvételek készítése közben erős szél fújt - ez pedig eléggé felkavarja az üledéket. Tavaly augusztus végén, a jelentős vízminőség romlással járó “algacsúcs” oka az üledékfelszín oxigénmentessé válása volt. Ennek következtében a szokásosnál sokkal nagyobb mennyiségű foszfor szabadult fel és ez okozta a minden eddiginél másfélszer nagyobb algaszámot. Torma Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense azt mondja: ennek elkerülése érdekében a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki Egyetem vízgazdálkodási kutatócsoportja a jelenlegi szabályozási szint átgondolását javasolja. Így folytatja: "Azzal, hogy magasabb a tónak a vízállása, ez lehetőséget ad arra, hogy rétegződjön, és kialakuljanak olyan állapotok, amikor a fenék közelében oxigénszegény környezettel fogunk találkozni. Ez adott lehetőséget arra, vagy okozta azt, hogy az üledékből foszfor került ki, ami aztán az algavirágzáshoz vezetett. Alapvetően a tó vízminősége kiváló, de ezeknek a magas vízszinteknek köszönhetően előfordulhatnak még ilyen belső terhelések."

Ezeknek a megakadályozása érdekében, a javaslat mellé számokat is tesznek. A keszthelyi öbölben ez a mérőállomás segíti a munkájukat, ami számos adattal szolgál. Az ökológiai obszervatórium alapjában az algák mennyiségét méri, de sok egyéb, a szaporodással kapcsolatba hozható tényezőt számszerűsít. A legveszélyesebb időszak az algák szempontjából a július és szeptember hónapok közötti periódus. Egyelőre nincs probléma a vízzel. Nem csak Keszthelyen és nem csak a Balatonon - ezt a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának közegészségügyi-járványügyi szakügyintézője, Pacsai Virág is megerősítette: "A vízminőség folyamatos monitorozása mellett a helyszíni ellenőrzések kiterjednek a pihenőhely nagyságára, tisztaságára, rendezettségére, parkosítására. A vízminőséggel kapcsolatban sem merült fel probléma az alábbi természetes vízű strandoknál: Balatongyörök, Gyenesdiáson két strand, Keszthelyen három strand, Vonyarcvashegyen, illetve Hévízen és Zalalövőn kiváló minősítést kaptak a strandok. A gébárti tóstrand viszont jó minősítést kapott ez évben."

A Balatonon most 110 cm-es a vízszint. A vízgazdálkodási kutatócsoport ezt is magasnak tartja - annak ellenére, hogy ebben az időszakban a szabályozási szint maximuma 120 cm. A véleményük szerint - ha csak időszakosan is - de ezt a szintet akár 70 cm-ig is le lehetne engedni az algavirágzás megakadályozása érdekében. Az illetékes minisztériumot már megkeresték a javaslattal. Egyelőre a visszajelzésre várnak.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár