+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Mártírok napján emlékeztek Hévízen
2020. július 6. hétfő 19:06 - Hévíz
Mártírok napján emlékeztek Hévízen
A Hévízről és a keszthelyi gettóból elhurcolt és kivégzett zsidó polgárok előtt tisztelegtek július 5-n az egykori hévízi zsinagóga helyén álló Holokauszt Emlékműnél. A zalai zsidóság történetében jelentős július hónapban a Mártírok Napját.

Az árnyas fák alatt felcsendült Izrael örök, hazafias slágere,az Arany Jeruzsálem . Keszthelyi és hévízi zsidó származású emberek gyűltek össze vasárnap délután az egykori zsidó templom helyén felállított emlékműnél, hogy emlékezzenek . Az ünnepségen dr. Szarka Lajos történész, az Immánuel Baráti Társaság elnöke. beszédében megemlékezett a második világháború során  munka- és haláltáborokba  elhurcolt 829  zsidó származású polgárról . Köztük 16 hévíziről akik közül senki sem tért vissza. A történész kiemelte, hogy Hévízen a maroknyi helyi zsidóságnak a gyorsan fejlődő fürdőtelepülés  sokat köszönhet, hiszen a gyógyfürdő alapítói is zsidók voltak, többek között az Auschwitzban kivégzett  Schulhof Vilmos, híres gyógyászatot létrehozó fürdőorvos.  

"/  Ilyenkor Keszthelyen és Hévízen van megemlékezés, tudni illek,június 20-n vitték,deportálták a keszthelyi gettóból a járásnak  a zsidóit a zalaegerszegi gyűjtőtáborba ,ahonnan július 5-n deportálták őket Auschwitzba. Ahova két nap múlva, július 7-n érkeztek meg, azaz július 8-n a többségük már a gázba fulladva vagy fullasztva végezte. És  a holokauszt után úgy alakult ki, hogy mivel június végén vitték Zalaegerszegre a keszthelyi, Keszthely járási zsidókat ahonnan július elején deportálták őket. Ezért július első vasárnapja a Mártírok Napja ."-Mondta Szarka Lajos.

Mártírok Napja az egész ország területén megrendezésre kerül. Ez a hitközségek saját emléknapja-hangzott el a megemlékezésen.

"Mivel a deportálás kb. 2,5 hónap alatt zajlott le a vidéki zsidóság deportálása, május közepén indult Kárpátaljáról indult és itt Zala megye is beletartozott az ún.ötödik deportálási zónába amelybe a szombathelyi és pécsi csendőr kerület tartozott. Innen július 4-6 között deportálták a deportálási területből, ill. két csendőr kerületből a zsidókat. Ezzel tulajdonképpen befejeződött a vidéki zsidóság deportálása."- adott tájékoztatást a történész, az Immánuel  Baráti Társaság elnöke.

Az áldozatok emlékére tartott Mártírok-napi ünnepségen a résztvevők  közös imádság után elhelyezték a megemlékezés koszorúit és az örök lélek szimbólumait, a köveket.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó