+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Volt egyszer egy iskola
2020. június 29. hétfő 15:36 - Keszthely
Volt egyszer egy iskola
Megnyílt a 75 éve alapított keszthelyi Nagyváthy iskola történetét bemutató kiállítás a Balatoni Múzeumban. Az intézmény egy közösségi kiállítással nyújt betekintést a 2012-ben megszűnt iskolát; egykori diákok eredeti tárgyai, fotói és dokumentumok segítségével szemléltetik az iskola mozgalmas évtizedeit. Nem csak az alapítás, hanem a névadó évfordulója adta a tárlat ötletét, hiszen Nagyváthy János – a Festeticsek egykori jószágkormányzója – 265 éve született.

A múzeum dísztermébe lépve a Nagyváthy iskola folyosója elevenedik meg. A múzeum munkatársai két tantermet is berendeztek, melyekkel a mezőgazdasági és egészségügyi képzést mutatják be. Egy igazi közösségi kiállítás valósult meg; a város, az érsekség, a jogutód Asbóth iskola mellett számos magánszemély anyagi és tárgyi hozzájárulásának köszönhető a tárlat.Kovács Attila például ezt a játék mackót ajánlotta fel, melyet az 1985-ös iskolai szépségverseny fődíjaként kapott. A somogyzsitfai férfi 1986-ban végzett Keszthelyen.

„24-en végeztünk akkor, 3 éve volt osztálytalálkozónk és ha jól tudom, egyedül vagyok a szakmában, mindenki elhagyta sajnos. Most egyetlen egy osztálytársammal már most találkoztam. Örülök neki, hogy nagyváthys voltam és majd el fogom hozni a családomat is” - nyilatkozta Kovács Attila.   

A 75 éve alapított technikum a dunántúli oktatás egyik jelentős intézménye volt, 1955-től folyt az oktatás a karmelita rendház kolostorában. Az iskola 2005-ben elvesztette önállóságát és 2012-ben a tagintézmény teljesen beleolvadt az Asbóth iskolába. A 68 éves időszakból olyan tárgyakat állítottak ki, mint az iskola zászlaja, egyensapkája, nyakkendője, vagy a legkiválóbb tanulók nevét viselő vándorserleg. A nagy érdeklődés mellett zajló kiállításmegnyitóra egykori tanárok és diákok is szép számmal érkeztek, akik mind nagyon jó szívvel gondolnak vissza az iskolára. 

„81 és 85 között voltam itt. Azt hiszem nem vagyok egyedül, az életem legjobb idejében a legjobb helyen voltam. Igaz, hogy nem maradtam szakmában, de azt hiszem, többen vannak akik elhagyták. Nyilván ez a mezőgazdaság helyzetére is vonatkozik. De nagyon jó szívvel gondolok vissza. Ritka az a hét, hogy ne gondolnék vissza arra, hogy milyen volt Keszthelyen valamikor diáknak lenni” - mondta el a tárlat szemlélése közben Varga Tamás, egykori diák. 

A kiállítás ötletgazdája és rendezője Németh Péter. A Balatoni Múzeum megbízott igazgatója Lángi Péter könyve alapján valósította meg a kiállítást. Az iskola egykori igazgatóhelyettese az intézmény 50 éves történetét foglalta össze 2019-ben megjelent kötetében.  A múzeum megbízott igazgatója elmondta: „Fontos célkitűzésem volt, hogy lehetőleg objektíven próbáljam átadni az iskola történetét, hiszen, mint volt diák vannak nekem is érzelmeim az intézménnyel kapcsolatban, mint a többi 6000 diáknak, akik ott végeztek az iskolában, de igyekeztem ezt úgy elkülöníteni. Egyrészt a Nagyváthy könyv adta a vezérfonalat, másrészt célom volt az, hogy egy érzést adjak át, mintha a Nagyváthy épületébe járna a látogató.”

A tárlat megnyitóján Lángi Péter elmondta, hogy a kiállítás visszaadja azt a hangulatot, életérzést, melyet a családias közösség jellemzett.  Vozár Péterné alpolgármester úgy fogalmazott, az iskolában kialakult szoros közösség jelentősen befolyásolta a város életét. A rendezvényen Gerecs Mária egykori diák szavalta el Lángi Péter versét, de felléptek a Nagyváthy Néptáncegyüttes tagjai is. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
Az ősbemutató pénteken délután a Balaton Színházban zajlott.
 
Az ünnepelt elmondta, egész életében számos feladata volt, így nem volt ideje törődni az évek múlásával.
 
Az eredeti tervekhez képest rövidített programmal tartották meg az '56-os megemlékezést Keszthelyen.
 
Az iskola is döbbenten áll a tény előtt, hogy ilyen tragédia történt. Pszichológus segít a diáktársaknak.
 
Gyöngyösfalu kalandparkjában dőlt ki egy fatörzs, egy diák elhunyt, egy pedig súlyosan megsérült.
 
Átadták át a forgalomnak az M76-os gyorsforgalmi út első ütemének egy 4,1 km-es szakaszát.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár