+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egyre népszerűbb a bivalyhús
2020. június 26. péntek 14:16 - Keszthely
Egyre népszerűbb a bivalyhús
Egyre népszerűbb a bivalyhús. Az őshonos állatot azonban tejéért és a legelők karbantartásáért is tartják hazánkban. Az őshonos támogatásoknak és a bikanevelő programnak köszönhetően az állomány stabil. Jelenleg mintegy 6000 példányt számlál a hazai állomány.

A KSH adatai szerint 1895-ben 15.700 példányt számlált a hazai bivalyállomány. A 70-es, 80-as évekre csaknem kiveszett a magyar bivaly. Tavaly viszont már átlépte a 6000 példányt az állomány, melynek felét teszik ki a tehenek. A 2000-es évek elejei pár száz darabról növekedett ekkorára az állomány.

Kovács Alexandra, a Magyar Bivalytenyésztők Egyesületének ügyvezető titkára: „Az állomány növekedése nagyban köszönhető az őshonos támogatások megjelenésének, ugyanis ez a tenyésztést egy újabb színvonalra tudta emelni. Ez adott a bikanevelésnek is egy kezdőlöketet. Egyszerűen egyre többen fedezték fel a bivaly hasznát és egyre több tagunk lépett be, így növekedhetett az állomány.”  

A Magyar Bivalytenyésztők Egyesülete 1999-ben alakult, jelenleg mintegy 130 tagjuk van. A nagyobb állománnyal dolgozó hazai gazdák egy kivételével mind a húsáért tartják ezt az állatot. Így van ez a Tarkarét bivalytenyészetnél is. A Zala megyei biofarmon 2013 óta foglalkoznak az állatok tenyésztésével. Hajnal György és felesége, Osvald Zsófia 170 példányt számláló állománnyal gazdálkodik 250 hektár változatos legelőn. A Tarkarét gazdái szerint azonban ezt nem is nagyon igényelnék ezek az állatok. 

„A bivaly az elél a sáson is, nagyon sok helyen nincsen lehetőség a jó takarmányra és el van kevesebbel is. Nem kifizetődő például hizlalni, akik hústípusú marhaféléket tartanak, azoknak nem lenne a kedvencük a bivaly. 48-49 százalékban vágódik, akkor is hogy ha éppen fehérje dús takarmányt kap, akkor is ha éppen sásos takarmányon van, a faggyú egy picit több lesz, de húsba nem hoz ki többet” - mondta Hajnal György bivalytenyésztő. 

A jószágokat barátságos odaadással, nyugodt környezetben nevelik, a mennyiségi szempontok helyett az állatjólétre és a minőségre koncentrálva. A törzsállományban lévő tehenek kifejezetten igénylik a törődést, vakarást, több példánynak még a hátára is fel lehet ülni. Osvald Zsófia azt tapasztalja, hogy egyre felkapottabb a bivalyhús: „Jó helyzetben is vagyunk, mert azt kell mondjam, hogy itt a Balaton közelében sok étterem van. Van ahol kihasználják, hogy egy strandon el lehet adni a bivalyburgert is és gyakorlatilag minden húsrésszel dolgoznak és mindenre kitaláltak valamit, de a klasszikus gulyásleves, pörkölt is nagyon megy.”

A húsa és teje mellett a bivalynak komoly haszna lehet a legelők karbantartásában. A mélyebb fekvésű területeket, akár a nádasokat is hasznosítani lehet ezekkel a jószágokkal. Hazánkban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jár ebben élen, 2018-ban csak a Kis-Balatonnál már több mint 500 bivalyt tartottak. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
 
A járványhelyzet miatt a MOHOSZ megtiltotta az este 7 és reggel 5 óra közötti horgászatot.
 
A Keszthelyi Kórház nyugalmazott radiológus osztályvezető főorvosa 73 évet élt.
 
A pandémia ellenére sem változtak a vásárlási szokások a keszthelyi piacon.
 
A 12 méteres fenyőt a Bakonyerdő ajánlotta fel, a fát szerdán délelőtt állították fel a Fő téren.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár