+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Emberek mentették meg egy hattyú- és egy varjúfióka életét
2020. június 18. csütörtök 17:44 - Keszthely
Emberek mentették meg egy hattyú- és egy varjúfióka életét
Két új lakóval bővült a Helikon Kastélymúzeum Madárparkja. Totó a kishattyú és Rudi a dolmányos varjú mesebeli körülmények között kerültek Keszthelyre. Mindkettejüket emberek mentették meg, sőt a hattyút egy balatonfenyvesi nő a saját testmelegével költötte ki a tojásból. Rudit fiókaként találták, őt simogathatják is a látogatók, de akár szelfi is készülhet vele.

Totó a kishattyú különleges körülmények között került a Madárparkba. A hattyútojást egy Balatonon vitorlázó nő találta, és hazavitte magával, hogy dekorációt készítsen belőle. Otthon azonban kiderült, hogy a tojásban hattyú van. A balatonfenyvesi nő hat napig magára kötve vitte a tojást mindenhova azért, hogy melegen tartsa és így megmentse a fióka életét. Miután Totó kikelt, még egy hétig nevelte megtalálója, majd elvitte a madárparkba.

„Totó teljesen úgy van képben, hogy ő egy ember. Tehát úgy is viselkedik otthon is és a Madárparkban is. Most már öthetes lesz szombaton, és most már kezd hangra menni. Eddig mindegy volt neki, az volt a fontos, hogy ember legyen. Tehát hiába hozom be a Madárparkba, abszolút a többi madárral nem foglalkozik, nem tekinti őket társaként, csak minket. Mindentől fél csak az embertől nem.” - tájékoztatott Rigó Gábor, a Helikon Kastélymúzeum Madárparkjának vezetője.

Totó az egész napját a gondozójával tölti. Délelőtt a madárparkban vannak, délután viszont a Balatonon strandolnak. A kishattyú nagyon élvezi a vizet, azonban itt sem távolodik el a nevelőitől. Rigó Gábor azt mondja, próbálják visszaszoktatni a társai közé, erre azonban akkor lesz nagyobb esély, ha eléri az ivarérettséget.

A Madárparkba nemrég egy dolmányos varjú fióka is érkezett. Őt Balatonlellén találták a fészekből kiesve, innen került Keszthelyre. A madár rendkívül barátságos mindenkivel, szívesen ül karon, és a simogatást is megengedi. Legjobban azonban gondozójához ragaszkodik, aki a többi madár ellátása mellett igyekszik a lehető legtöbb időt eltölteni Rudival.

„Reggel, amikor jövök munkába, akkor már egyből hozzá jövök, megetetem, megitatom. Utána jövünk ide ki, és leteszem a földre, hogy igyon, futkározzon egy kicsit, pakolgassa a köveket, meg kergesse a madarakat.” - mondta Száva Csilla, a Helikon Kastélymúzeum madárparkjának gondozója.

A szakemberek elmondták, nagyon sokat tanulnak a varjútól. A madár ugyanis előszeretettel gyűjt össze különböző tárgyakat majd elrejti azokat. A rejtekhelyet azonban hosszabb idő eltelte után is azonnal megtalálja. Rudi valószínűleg élete végéig a park lakója marad, a gondozók szerint ugyanis a dolmányos varjak nem fogadják be maguk közé. A madárpark látogatói is találkozhatnak Rudival, sőt megsimogathatják és akár szelfit is készíthetnek vele.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
 
Új programmal várják Gyenesdiáson a vendégeket.
 
A 80-90-es évek kedvelt játékából, a Schenk figurákból nyílt kiállítás.
 
Egész nyáron a Balaton-parton és a Sétáló utcán is várják az érdeklődőket.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó