+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Séták a kastélyparkban
2020. június 2. kedd 13:59 - Keszthely
Séták a kastélyparkban
Mintegy 2000 látogatója volt a pünkösdi hosszúhétvégén a Helikon Kastélymúzeum parkjának. A járványhelyzet miatt a kiállítások továbbra sem látogathatók, az érdeklődőknek azonban lehetőségük volt ingyenes parki sétán részt venni. A gyerekek sem maradtak program nélkül, őket a Kastélymesék figurái kalauzolták végig a parkon.

Bár a Helikon Kastélymúzeum kiállításai egyelőre nem nyithatták meg a kapuikat, nem maradtak program nélkül a pünkösdkor Keszthelyre látogatók. A Festetics-kastély parkjában ingyenes sétákra várták az érdeklődőket, ahol nem csak a park titkait fedezhették fel, hanem az épületről is hallhattak érdekességeket.        

A séta résztvevői közül többeknek már volt alkalmuk megnézni a főúri életmódot bemutató tárlatot, így ők könnyen elképzelték a termeket a tárlatvezető elmesélése alapján. A séta azonban azoknak is tartogatott érdekességeket, akik még nem látták a kiállításokat.

„Nagyon színvonalas. Már többször jártunk itt, nagyon tetszik. Mindig, ha lehetőségünk van, akkor körbejárunk.” - mondta egy érdeklődő, Jósvai Gábor.

A parkséták a három napos hosszúhétvége minden napján óránként indultak. A program nagy népszerűségnek örvendett, fiatalok és idősebbek egyaránt csatlakoztak a tárlatvezetéshez. A rendezvény célja az volt, hogy a járványügyi szabályok adta lehetőségek szerint programot biztosítsanak a városba látogatóknak.           

„Sajnos a Helikon Kastély kiállításait még nem tudjuk megnyitni és nem tudjuk megmutatni a kiállítás tárgyait a vendégeknek, de szerencsére van egy csodálatos kastélyparkunk. A kastélypark is számtalan érdekességet rejt a Festetics család életével kapcsolatosan. Igazából a kastély épületénél is meg lehet nézni, hogy hogyan épült fel ez a ma már több mint 130 éve látható kastély.” - tájékoztatott Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum történésze.

A felnőttek mellett a gyerekeket is várta program a kastélyparkban. A Kastélymesék szereplői is kiszabadultak a karanténból, és rácsodálkoztak arra, hogy mi minden történt az elmúlt két hónap alatt. A gyerekek elmesélték, hogy ők hogy élték meg az elmúlt időszakot, de azon is elgondolkodtak, hogy mit csinálhattak a mesefigurák.

„Gyöngykészletezem, játszok otthon, kiskertezek és cicázom.” - mondta Kiss Virág, a séta egyik résztvevője.

„Én otthon tanultam, bicikliztem, babáztam az unokahúgival, rollereztem meg tanultam. Szerintem a mesefigurák is ugyanezt csinálták.” - tette hozzá egy másik kislány, Varanai Lili.

A Kastélymesék ezúttal is interaktív formában zajlott, a gyerekek bekapcsolódhattak a történet alakulásába. A mesefigurák meglátogatták a kastélyparkban lévő kiszáradt fát, de elsétáltak a tóhoz is. Mindeközben szemügyre vették azt a sok-sok teendőt, ami elmaradt a bezártság alatt.

„Nagyon örültek, hogy végre ők is kijöhettek ide a szabadba, viszont azt el kell mondanom, hogy ha ránézünk a naptárra, akkor a tavasz vége van már, sőt most már csak párat kell aludni, hogy nyár legyen. A most hétvégi meseóráknak az a témája, hogy megkeressük, hogy egyáltalán itt járt-e a tavasz a kastélyparkban, és hogyha itt is járt, akkor mit hagyott itt maga után.” - emelte ki Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum történésze.

A Helikon Kastélymúzeum nagy népszerűségnek örvendett a hosszúhétvégén, mintegy 2000 vendég kereste fel a parkot. Ugyan a zárt térben lévő kiállítások továbbra sem látogathatók, az intézmény vezetése igyekszik változatos szabadtéri programokkal kedveskedni az érdeklődőknek.  

Regman Karola - Keszthelyi TV           

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
18 év után volt ma ismét papszentelés Keszthelyen a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.
 
A Budapesti Fesztiválzenekar adott nagysikerű koncertet a szentélyben.
 
A Keszthely Város Tortája verseny első helyezettjeinek kreációi már most nagyon népszerűek.
 
Egy hársfát ültettek el a Helikon emlékmű mögötti területen a diákok és tanáraik.
 
A lehetőségekről és az aktualitásokról tartottak konferenciát a MATE Georgikon Campusán.
 
A győztes mellett 4 különdíjat is kiosztott a zsűri, az eredményhirdetés Balatonföldváron zajlott.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár