+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem kapkodtuk el a gumicserét
2020. május 26. kedd 20:24 - Keszthely
Nem kapkodtuk el a gumicserét
A gépjárművek abroncsainak cseréjét végző szakemberek úgy tapasztalják: a járvány miatt hozott korlátozó intézkedések idején megcsappant az ügyfelek száma. Ez annyit jelent, hogy a legtöbb tulajdonos későbbre halasztotta a téli gumiszettjének nyárira cserélését. A lépés érthető, annak tükrében is, hogy aki tehette, nem is közlekedett gépkocsival.

Fontos biztonsági eleme a gépjárműnek a megfelelő gumiabroncs, jelentős szerepe van a balesetmentes közlekedésben. Hét Celsius fok felett romlik a tapadás, jobban kopik a gumi és nő a féktávolság is. A pénztárca is bánhatja: a gyorsabb kopás következtében előbb válik használhatatlanná a gumi. Szeiler István már márciusban gondoskodott a cseréről: "A nyári gumit fékezéseknél én hatásosabbnak tudom vagy gondolom, ezért nem véletlenül van kétféle gumi, nyári és téli, mert mind a kettőnek megvan gondolom a tulajdonsága" - mondja.

A szervizekben napjainkban is zajlik a gépjárművek gumijainak cseréje. Bár már május vége van, még mindig vannak ügyfelek. A kijárási korlátozás miatt ugyancsak alapos indokkal lehetett otthonunkat elhagyni, de a gumiszerviz meglátogatása nem volt tiltott eddig sem. A szervizeket valószínűleg egészségügyi megfontolásból keresték kevésbé eddig az autósok. Farkasné Andrea azt mondja: máskor is május végén szokta bonyolítani a cserét. "Én fontosnak tartom, hogy a téli gumikat lecseréljük a nyári gumikra, hiszen az időjárás változik, muszáj ezt megtenni. Én általában mindig ugyanoda szoktam vinni a cserére a gumikat, ahol eddig is voltam. Nagyon meg vagyok elégedve velük, tehát nekem semmi problémám itt nincs" - tette hozzá.

A járvány a tavaszi gumicsere megszokott rendjét is felülírta: mivel sokan alig használták az autójukat, nem érezték annyira sürgetőnek a gumis műhely felkeresését - eddig. Ennek a gumiszerviznek a tulajdonosa is úgy látja: a korábbi években jellemző csereszezon jóval későbbre tolódott. Az árak jellemzően ebben az évben is emelkedtek.

"Azt tapasztaljuk, hogy mindenképp tolódott a szezonunk. Ennek két oka is van: hogy elég hosszan elnyúlott a tél, tehát nem akart melegebb idő lenni, sokáig voltak fagyok. Ezután következett a vírushelyzet, ami szintén eltolta a tavaszt, a tavaszi szezonunkat és még most, jelen pillanatban is tart a szezon. Igaz, hogy most már a vége felé, de még mondhatjuk, hogy van" - mondja a gumiszerviz tulajdonosa, Cserép Ferenc, majd így folytatja: "A biztonság alatt értjük azt, hogy ugye a kanyarstabilitás a nyári abronccsal sokkal jobb; ha netalántán meg kell állni, akkor a féktávunk kis rövidebb. A nyári gumiabroncs a melegebb hőfokhoz van tervezve, ezért jobb is."

Vásárláskor fontos szempont lehet az abroncs zajossága. Ennek decibelben való feltüntetése már hét és fél éve kötelező. Használat közben folyamatosan ellenőrizni kell a profilmélységet is, de nem csak arra, hanem az abroncs életkorára is kell figyelni. Mindez a biztonság érdekében fontos szempont. A légnyomást a cserét követően, majd folyamatosan ellenőrizni kell, az alacsony nyomás ugyanis idő előtti kopáshoz vezethet. Az autósoknak a gumicseréhez ajánlott a sorbanállás elkerülése érdekében előzetesen telefonon kérni időpontot.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Magyar Falu Program keretében mintegy 22 millió forintból újíthatták meg az épületet.
 
A Libáson és a Városi Strandon is szívesen töltik az idejüket a családok és baráti társaságok.
 
A hétvégi hidegfront beköszöntével népszerű volt a Helikon Kastélymúzeum és a belváros is.
 
A vendégek és a vállalkozók számára is örömet jelentett Keszthely új programja.
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó