+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A vadállományt védik az erdőlátogatás korlátozásával
2018. március 9. péntek 16:07 - Keszthely
A vadállományt védik az erdőlátogatás korlátozásával
Erdőlátogatási korlátozást vezetett április végéig a Bakonyerdő Zrt. A társaság a korábbi évekhez hasonlóan, a vadállomány védelme érdekében hozta meg a döntést. A természetjárók csak a turistautakon közlekedhetnek, ezeket ugyanis a vadak már megszokták és elkerülik az ember közelsége miatt. A korlátozás a Bakonyerdő által kezelt állami erdőkre, beleértve a keszthelyi erdészet területére is érvényes.

A hosszan elnyúló zord időjárás nagyon megviselte a vadállományt, amin azzal próbált enyhíteni a Bakonyerdő Zrt, hogy az etető helyeken többlet takarmány kijuttatásával növelte a fellelhető energia forrásokat. Szemes-, lédús-, és szálas takarmányt biztosított tonnaszám több hónapon keresztül külön a kérődzőknek, és külön a vaddisznóknak.A tél múlásával is óvni kell a vadállományt, ezért a korábbi évekhez hasonlóan erdőlátogatási korlátozást vezetett be a Bakonyerdő Zrt.

Szakács István, erdészeti igazgató: „Ez a korlátozás az erdőben lévő vadállományt szolgálja elsősorban, hiszen januárban, sőt már decemberben is a vaddisznómalacok már elkezdtek megszületni és nagyon sok vemhes állat van az erdőben. Ezeknek a folyamatos üldözése – főleg ilyen hideg időjárás után, mai volt az elmúlt időszakokban – ez rendkívül károsak a számukra.”

A 62 ezer hektár állami erdőt kezelő társaság ezért vezette be az erdőlátogatási korlátozást – tette hozzá az erdészeti igazgató. A vadállomány nyugalma érdekében kérik az erdőjárókat, hogy a kijelölt turista útvonalakat a megadott időszakban ne hagyják el. 

„Ezek az erdőben található vadak, vad – ez a turistaútvonalaktól, ahol érzi az ember közelségét, kicsit távolabb húzódik, tehát ha ezeket a turistaútvonalakat használják a kirándulók, akkor nem fogja zavarni a nyugalmában” - magyarázta Szakács István.   

A Bakonyerdő Zrt. rendelkezése nem a  turisták ellen irányul. Hiszen a társaság számos kilátót, turistautat és pihenőhelyet alakított ki az elmúlt évben. A közjóléti fejlesztések mind elérhetőek a turistautakon.

A Bakonyerdő Zrt. döntött arról is, hogy erre az időszakra nem ad ki hullajtott agancs gyűjtési engedélyt, hiszen ez a tevékenység is jelentősen zavarná az erdő vadállományát. A társaság arra kéri a lakosságot, természetjárókat, kirándulókat, hogy legyenek tekintettel környezetükre és vegyék figyelembe az április 30-ig elrendelt korlátozást.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 A korlátozás a Bakonyerdő Zrt. teljes területére vonatkozik (forrás: bakonyerdo.hu)

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Műjégpályával és minőségi szabadtéri programokkal várják a vendégeket az adventi hétvégéken.
 
Hetente akár 850 gyermek is iskolarendszerű úszásoktatáson vehet részt a Csik Ferenc Tanuszodában.
 
November 25. a Szovjetunióba elhurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja.
 
A Zala megyei nagy beruházásokat mutatta be a vállalkozóknak Keszthelyen Lengl Zoltán.
 
Az idén az új lakások ára jelentősen, a használtaké mérsékelten emelkedett országszerte.
 
A programsorozaton ikonikus együttesek koncertfelvételeit láthatja és hallhatja a közönség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár