+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Trükkös csalókra figyelmeztet a rendőrség
2020. május 15. péntek 16:41 - Keszthely
Trükkös csalókra figyelmeztet a rendőrség
Leginkább az idős, egyedül élő emberekre jelentenek veszélyt azok a bűnözői csoportok, akik a trükkös lopásokra specializálódtak. Az elkövetők ilyenkor egy hihető történettel próbálnak értéket kicsalni az áldozatoktól. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, számos óvintézkedést megtehetünk annak érdekében, hogy ne váljunk a trükkös csalások áldozatává.

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a trükkös lopások Zala megyében a rendőrség tájékoztatása szerint. A csalásokat jellemzően szervezett bűnözői csoportok követik el, amelynek során valamilyen módon elterelik a sértett figyelmét és így tulajdonítják el az értékeit. Az elkövetők általában azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek vagy egyedül élnek. A csalók különböző, egyszerű történetekkel igyekeznek az áldozat bizalmába férkőzni, majd a lakásába bejutva lopják el az értékeiket. A trükkös lopások egyik legismertebb formája az unokázós csalás.      

„Ezeket a trükkös lopásokat nagyon egyszerűen ki lehetne védeni, hogyha utána mennénk az információnak, hogyha leellenőriznénk azt, amit mondanak, az valóban megtörtént-e. Például hogyha az unoka rosszullétére, balesetére, váratlan élethelyzetére hivatkoznak, akkor tegyük le a telefont és mi hívjuk vissza azt a családtagot, akire hivatkoznak.  Próbáljunk mindig nyugalmat árasztani, nyugalmat erőltetni magunkra, és akkor talán józan fejjel, józanésszel tudunk dönteni.” - tájékoztatott Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője.

A csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket. A rendőrség fokozottan kéri, hogy semmi esetre se engedjünk be idegeneket a lakásba. Ha valaki hivatalos személynek adja ki magát, akkor az érdemes ellenőrizni. Fontos tudni azt is, hogy a közszolgáltatók sem díjbeszedést sem pedig vissszautalást nem rendeznek készpénzben. A trükkös csalások büntetési tétele jelentős, még akkor is, ha a lopást nem sikerült végrehajtani.  

„Az értékhatártól függően akár 5 év vagy még annál súlyosabb büntetési tétellel is sújthatók ezek. Értékhatártól meg elkövetési módtól, mennyiségtől, tehát több mindentől függ ez. Azt gondolom, hogy ezek általában, azért hozzá kell tenni, hogy viszonylag szervezettebb csoportok, bűnözői körökhöz köthetőek, és ilyenkor azért már több minősítő körülményt is lehet mérlegelni  a bíróságnak.” - tette hozzá az alosztályvezető.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, fontos, hogy az idősek folyamatosan tartsák a kapcsolatot szomszédaikkal, a postással, polgárőrrel, szociális gondozóval. Ugyanakkor fordítsanak figyelmet a lakókörnyezetben megjelenő idegenekre is. Ha már megtörtént a baj, akkor a rendőrség értesítése mellett fontos, hogy hagyják érintetlenül a bűncselekmény helyszínét, így segítve a hatóságot a bűnözők felkutatásában.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Műjégpályával és minőségi szabadtéri programokkal várják a vendégeket az adventi hétvégéken.
 
Hetente akár 850 gyermek is iskolarendszerű úszásoktatáson vehet részt a Csik Ferenc Tanuszodában.
 
November 25. a Szovjetunióba elhurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja.
 
A Zala megyei nagy beruházásokat mutatta be a vállalkozóknak Keszthelyen Lengl Zoltán.
 
Az idén az új lakások ára jelentősen, a használtaké mérsékelten emelkedett országszerte.
 
A programsorozaton ikonikus együttesek koncertfelvételeit láthatja és hallhatja a közönség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár