Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Újra vannak nyilvános misék
2020. máj. 12. kedd | Keszthely
Újra vannak nyilvános misék
Nyilvános szentmisét tartottak vasárnap a Szent Család templom kertjében. A kijárási korlátozások feloldásával újra lehetőség nyílt a liturgiák látogatására, ezt azonban csak szigorú szabályok betartásával lehet megtenni. A hívek számára nagy öröm, hogy újra közösségben élhetik meg a hitüket és a lelkészeknek is sokat jelent, hogy találkozhatnak a közösség tagjaival.

Kézfertőtlenítővel várták a híveket vasárnap a Szent Család templomnál. A koronavírus járvány miatt közel két hónapja nem lehetett nyilvános szentmiséket tartani. Most a lazításoknak köszönhetően lehetőség van a szabadtéri igehirdetésre.        

A szentmisék szigorú szabályok szerint zajlanak. Fontos, hogy itt is be kell tartani a másfél méteres távolságot és javasolt a szájmaszk használata. A hívek számára nagyon sokat jelent, hogy ismét közösségben imádkozhatnak, hiszen az otthoni ima nem helyettesíti az igehirdetés élményét.  

„Nagyon örülünk neki, hogy végre van esélyünk egy kis lelki elmélyülésre így közösségben is, még akkor is, ha a távolságot tartani kell. örülünk, hogy hétvégén sikerült ide eljutni, és jó látni a közösséget, jó látni a családokat, jó látni, hogy összetartanak a városiak és ez így létre jöhetett, úgyhogy boldogok vagyunk.” - mondta Kenyeres Gyulassy Kinga.

"A bezártság után nagyon jó egy kicsit tényleg újra közösségben lenni, meberi arcokat látni és újra együtt elmerülni saját magunkban." - tette hozzá Wittmann Zsolt.

A járvány miatt a lelkészek hívek nélkül tartottak miséket a templomokban, és arra kérték az embereket, hogy otthon a televízió vagy az internet segítségével kövessék a liturgiákat. A közös igehirdetés elmaradása főként a húsvéti időszakban okozott hiányt a híveknek, akik nem csak a templomot, hanem idős szüleiket, nagyszüleiket sem látogathatták a katolikus egyház legnagyobb ünnepén.

„Minden vasárnap arról szólt, hogy szentmisét látogattunk és hallgattunk, és ezt lélekben is nagyon nehéz volt megélni. Próbáltunk élni azokkal a lehetőségekkel, amit a televízió felkínált, szentmiséket néztünk és lélekben próbáltunk Krisztussal együtt lenni.” - emeltek ki Kissné Farkas Marianna.

A kijárási korlátozások feloldásával sem tért vissza minden a régi kerékvágásba. Nyilvános igehirdetésre kizárólag szabad téren van lehetőség, és a szentmiséket a 65 év felettiek nem látogathatják. Szabály az is, hogy a szentmiséken nem lehet énekelni, és a kézfogást továbbra is mellőzni kell. Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom plébánosa azonban úgy véli, a korlátozások ellenére is rendkívül nagy öröm, hogy a hívek újra részesei lehetnek az igehirdetésnek.

„A közösséggel való találkozás az egy hihetetlen ajándék, és az elmúlt időszak megmutatta, hogy szentmise közösség nélkül az valóban egy óriási hiány, megpróbáltatás mindazoknak, akik elmaradnak, mind a papnak, aki egyedül vagy nagyon szűk körben, sekrestyéssel és egy minisztráns gyerekkel mutatja be. A liturgia Isten népének közös, nyilvános istentisztelete, úgyhogy ez egy nagy öröm most számunkra.” - tájékoztatott a plébános.

Továbbra is érvényben van az a szabály, hogy az áldoztatás kézbe történik, és fülbe gyónásra nincs lehetőség. Ehelyett a szentmisék előtt egy külön liturgián van lehetőség bűnbánatot gyakorolni és a pap általános feloldozásban részesíti így a híveket.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

| 2024. jún. 7. péntek 19:15 | Keszthely
Negyven esztendeje rabolták el, kínozták meg, majd ölték meg Jerzy Popiełuszko lengyel plébánost. Rá emlékeztek csütörtökön.
| 2024. feb. 13. kedd 19:15 | Keszthely
A hercegprímás szobrának megkoszorúzásával és szentmisével hajtottak fejet Keszthely szülötte előtt.
| 2024. jan. 8. hétfő 14:02 | Keszthely
A lezárult a karácsonyi ünnepkör,kezdődik a farsang.
| 2023. okt. 2. hétfő 16:19 | Keszthely
A Kármelita Bazilika védőszentjének ünnepén zsúfolásig telt a keszthelyi templom.
| 2023. júl. 12. szerda 17:17 | Keszthely
Vasárnap 10.30-kor kezdődik az ünnepi szertartás, de előesti és éjféli szentmise is lesz.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
22:45
Savaria Filmfesztivál
23:45
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.