+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 75 éve hunyt el a bajnok
2020. május 1. péntek 15:30 - Keszthely
75 éve hunyt el a bajnok
75 évvel ezelőtt hunyt el Csik Ferenc. Az 1936-os berlini olimpia aranyérmesére minden évben megemlékezik Keszthelyen a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör, ezúttal azonban egyéni koszorúzások mellett hajtottak főt az úszó emlékhelyei előtt a koronavírus-járvány miatt. Az emlékezést a Magyar Olimpiai Bizottság is fontosnak tartja, akik a honlapjukon méltatták az egykori úszót.

A 1936-ban a berlini olimpián a 100 méteres férfi gyorsúszás számban a hetedik pályát elfoglaló Csik Ferenc nem tartozott az esélyesek közé, hiszen három japán is szerepelt a mezőnyben. A magyar úszó azonban 90 méternél átvette a vezetést, aki 57,6 másodperces idejével győzött. A bravúr mellett bronzérmet szerzett a 4x200 méteres gyorsváltóban is Gróf Ödön, Lengyel Árpád és dr. Abay-Nemes Oszkárral közösen.

A kaposvári születésű, de Keszthelyen nevelkedő tehetségre minden évben megemlékeznek a városban. A Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör szervezésében a beszélgetések mellett évente megkoszorúzzák az úszó emlékhelyeit. Ebben az évben nagyszabású rendezvényt terveztek, ezt azonban a koronavírus-járvány miatt nem tudták megvalósítani, mondta el dr. Iglódi Endre alelnök.

„Öt helyszínre volt tervezve a program a megemlékezésről. Érkezett volna személyesen Kulcsár Krisztián MOB-elnök megbízásából Győr Béla barátunk, a Magyar Olimpiai Akadémia egyik vezetője. Jött volna személyesen Wladár Sándor olimpiai bajnokunk, a Magyar Úszószövetség elnöke, és a BEAC, ahol egykoron versenyzett a bajnok, elnöki szinten képviselte volna magát.”

Dr. Iglódi Endre hozzátette, március 27-én a Magyar Úszószövetség szakmai alelnökével, Turi Györggyel és a Keszthelyi Kiscápák Egyesület elnökével, Szántó Katával a bajnok egykori Kossuth utcai lakóházánál tudtak koszorút elhelyezni.

„Ezen túlmenően négy másik helyszínen, tehát természetesen, mindjárt március 27-én, még koszorúztam itt a Csik Ferenc szobornál is, a sétányon is, eljártam természetesen a róla elnevezett uszodánál is és ott voltam a sírjánál is a Szent Miklós temetőben.” - tette hozzá az alnök.

Az egykori olimpiai bajnokokra való megemlékezést fontosnak tarja a Magyar Olimpiai Bizottság is. A szervezet tagjai vallják, elengedhetetlen, hogy fennmaradjon a korábbi győztesek emlékezete. Többször szerveznek megemlékező programokat, idén azonban más módon kellett ezeket megvalósítaniuk.

„Mindenképpen szeretnénk, hogyha beindul az élet, azokat pótolni, amiket sajnos nem tudtunk személyesen megtenni. Mi is online emlékeztünk meg Csik Ferencről a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján a születésének napján egy cikkel.” - osztotta meg Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára.

A szakemberek szerint Csik Ferenc teljesítménye örökre példaképül szolgál az őt követő úszók számára.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár