+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 800 millió forinttal segíti a kormány a tógazdaságokat
2020. április 28. kedd 16:47 - Somogyszentpál
800 millió forinttal segíti a kormány a tógazdaságokat
A hazai haltermelés és halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb telepítése zajlik országszerte. A koronavírus járvány miatt jelentősen visszaesett a hal iránti kereslet, éppen ezért az Agrárminisztérium a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet kezdeményezésére intervenciós felvásárlást végez, amelynek támogatási keretösszege 800 millió forint. A beavatkozás a haltermelőknél felhalmozódott háromnyaras pontyokat érinti.

Húzzák a hálót az egyik teleltető medencében a Marcali víztározónál. A tógazdaságban azokat a piacképes pontyokat halásszák le, amelyeket a koronavírus járvány okozta visszaesett kereslet miatt nem tudnak értékesíteni. A veszélyhelyzet kihirdetésével bezártak az éttermek és számos hotel is, azok a felvásárlók, akik számára a legnagyobb mennyiségben szállítottak halat a termelők. A kormány most egy országos programmal segíti a tógazdaságokat.

„A koronavírus miatt néhány hét alatt óriási eladatlan készletek lettek Magyarországon. Kértük a kormányzat segítségét, hogy ezt a háromnyaras, piacképes, tulajdonképpen étkezési méretű pontyok elhelyezésében legyenek a segítségünkre. A koronavírus miatt hirtelen leállt az export, és a halfeldolgozók Magyarországon sem tudták fogadni a halat. Teljesen leállt a HORECA szektor, a hotelek, a restaurantok, és a közétkeztetésben is csökkenés mutatkozott, és hirtelen több száz tonna eladatlan készlet halmozódott fel a halászati ágazatban.” - tájékoztatott Dr. Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az intervenciós felvásárlás értelmében mintegy 1200 tonna ponty kerül a tógazdaságokból az állami tulajdonú horgászvizekbe. A kormány mintegy 800 millió forintot fordít az intervenciós programra. Ezzel segíti mintegy 1500 közvetlen dolgozó munkahelyének megtartását, ugyanakkor a horgászatban érintett szervezetek és gazdasági társaságok több mint 2500 munkahelyének megóvását is szolgálja. Az Agrárminisztérium az intervenció szervezésével, végrehajtásával és ellenőrzésével a MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központját bízta meg.

„A szövetség Budapesten összerendezte, hogy mely vízterületekbe kerülhetnek ezek a halak. Pontosan meghatározásra kerültek hektáronként, hogy hova mennyi kerülhet, és ezek után az elosztások után minden egyes vízterülethez hozzárendelte a halgazdaságot, hogy melyik halgazdaságból érkeznek a telepítendő halak oda. Értesítésre kerülnek az érintett kedvezményezett horgászszövetségek, horgász egyesületek, akiknek a képviselői részt vehetnek a haltelepítésen. Illetve a Magyar Országos Horgász Szövetség, mint a feladattal megbízott, minden egyes haltételhez hozzárendel egy MOHOSZ ellenőrt, egy MOHOSZ kapcsolattartót.” - mondta Puskás Norbert, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke.

A haltermelő az előírásoknak megfelelően állategészségügyi bizonylatokat is kiállít, ennek birtokában indulhat el a szállítmány a célhelyre. A szállítmányt végigköveti a szövetség ellenőre, és a kedvezményezettel közösen különböző folyószakaszokon és tavakban engedik le a halakat. A szaktárca meghatározása szerint azok a tagszövetségek és tagegyesületek számítanak kedvezményezettnek, ahol 5 hektárnál nagyobb állami, vagy többségi állami tulajdonú vízterületet hasznosítanak horgászati célra és ahol a vízterület tartósan alkalmas a ponty élettereként. A legtöbb állami vízen a telepítés mértéke akár a korábbi időszak teljes éves kihelyezését is meghaladja.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
 
Kiváló minőségű hazai borokkal várják három napon át az érdeklődőket.
 
Új hétvégi program várja a Helikon Kastélyba látogatókat.
 
Tanulnak, alkotnak és játszanak a rajztáborban a gyerekek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó