+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Folynak a feltárások az M76-os út építésénél
2020. április 28. kedd 19:02 - Keszthely
Folynak a feltárások az M76-os út építésénél
Az M7-essel Zalaegerszeget összekötő gyorsforgalmi út építése nagy ütemben folyik. A munkálatok előtt Fenékpusztánál a régészek feltárásokat végeznek. Az ásatások jelenleg is folynak. A 15 ezer négyzetméteres kutatási területen több korszakot felölelő leleteket találtak. Pénzérmék, lakóterek tűzhelyei, edénymaradványok kerültek elő.

Eke István ásatásvezető régész. A számos érme közül azt az ezüstpénzt mutatta meg, ami a kelták korából való és az új gyorsút út megépítése előtti feltárás egyik legszebb darabja. Az útépítés Sármellék felé vezető szakaszánál végzett archeológiai munkák már egy hónapja folynak a Nemzeti Ifrastruktúra Fejlesztő Zrt. ill .a Várkapitányság megbízásából közel 15 ezer négyzetméteren. Ez a 2017-18-as ásatásoknak a folytatása. A munkálatok helyszínén fog megépülni az M76-os út körforgalmi csomópontja. A terület átvizsgálása során számos leletet találtak a régészek.

"Hasonlóan a 2017-18-as év eredményeihez, öt korszak leleteit találtuk meg. A legkorábbiak rézkoriak. Ezeknek egy részét már megtaláltuk 2018-ban, ill. ugyanúgy késő vaskori, kelta leleteket találunk. Római kori leleteket találtunk, ill. Árpád kori és középkori leletek kerültek elő. Kicsit bővült most az a terület, amit feltártunk,déli irányban egyre inkább közeledünk  a Hévíz csatorna fele. Tehát ezért nagyon izgalmas leleteink annak, a régi Árpád kori falunak valószínű földbeépített házait találtuk meg. Ezek földbemélyített házak kemencével."-mondta Eke István,régész-muzeológus,a Göcseji Múzeum régésze.

A munka lassabban halad a tervezettnél mert  a vírus okozta helyzet miatt kevesebben tudnak dolgozni a területen- mondta az ásatás vezetője. De így is sok érdekességre bukkannak és alaposan átvizsgálják a kijelölt kutatási részt. A fenékpusztai ásatásoknál nagyméretű tárlók, kisebb kemencék is előkerültek az egykori Fenék nevű telep maradványaiként A szépen körbehatárolt leletek árulkodnak az ott élők életviteléről, szokásairól is amik Keszthely korai történetéhez újabb kutatási anyagként szolgálnak.

"Magában a településen belül ásunk. Több házhelyet,kemencét, gazdasági épületet tártunk már fel két évvel ezelőtt is ami nagyban gazdagítja a tudásunkat arról,hogy hogyan élhettek az egykori Fenék faluban. Mivel foglalkozhattak, milyen típusú település volt és ahogy az idő telik és a tudományos feldolgozás is halad, olyan kérdésekre is választ fogunk tudni adni, hogy mit ettek, milyen állatokat tenyésztettek, milyen volt a pontos település szerkezet,milyen volt a klíma? Mekkoravolt a Balatonnak esetleg a vízállása?Ezek mind apró nyomok amelyeket a régészeti feltárás során rögzítünk."- adott tájékoztatást Havasi Bálint,a Balatoni Múzeum igazgatója.

A régészeti munkálatokat a Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum szakemberei végzik. A feltárás előreláthatólag május végére befejeződik.

Hegedüs Éva- Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Időseit ünnepelte Gyenesdiás a hétvégén az általános iskola aulájában.
 
A párt keszthelyi szervezete ezúttal tartós élelmiszercsomagokat gyűjt a nehéz helyzetben lévőknek.
 
Az ünnepi időszakban nem feledkeznek meg a rászorulókról sem.
 
A nevelőszülői hálózattal közösen tartott istentiszteletet Keszthelyen a református gyülekezet.
 
Közösségi faültetést szervezett az Erzsébet ligetben a Keszthelyi Városvédő Egyesület.
 
Szezonzáró versenyt szervezett a Keszthelyi Túravitorlás Club
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus