Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Folynak a feltárások az M76-os út építésénél
2020. ápr. 28. kedd | Keszthely
Folynak a feltárások az M76-os út építésénél
Az M7-essel Zalaegerszeget összekötő gyorsforgalmi út építése nagy ütemben folyik. A munkálatok előtt Fenékpusztánál a régészek feltárásokat végeznek. Az ásatások jelenleg is folynak. A 15 ezer négyzetméteres kutatási területen több korszakot felölelő leleteket találtak. Pénzérmék, lakóterek tűzhelyei, edénymaradványok kerültek elő.

Eke István ásatásvezető régész. A számos érme közül azt az ezüstpénzt mutatta meg, ami a kelták korából való és az új gyorsút út megépítése előtti feltárás egyik legszebb darabja. Az útépítés Sármellék felé vezető szakaszánál végzett archeológiai munkák már egy hónapja folynak a Nemzeti Ifrastruktúra Fejlesztő Zrt. ill .a Várkapitányság megbízásából közel 15 ezer négyzetméteren. Ez a 2017-18-as ásatásoknak a folytatása. A munkálatok helyszínén fog megépülni az M76-os út körforgalmi csomópontja. A terület átvizsgálása során számos leletet találtak a régészek.

"Hasonlóan a 2017-18-as év eredményeihez, öt korszak leleteit találtuk meg. A legkorábbiak rézkoriak. Ezeknek egy részét már megtaláltuk 2018-ban, ill. ugyanúgy késő vaskori, kelta leleteket találunk. Római kori leleteket találtunk, ill. Árpád kori és középkori leletek kerültek elő. Kicsit bővült most az a terület, amit feltártunk,déli irányban egyre inkább közeledünk  a Hévíz csatorna fele. Tehát ezért nagyon izgalmas leleteink annak, a régi Árpád kori falunak valószínű földbeépített házait találtuk meg. Ezek földbemélyített házak kemencével."-mondta Eke István,régész-muzeológus,a Göcseji Múzeum régésze.

A munka lassabban halad a tervezettnél mert  a vírus okozta helyzet miatt kevesebben tudnak dolgozni a területen- mondta az ásatás vezetője. De így is sok érdekességre bukkannak és alaposan átvizsgálják a kijelölt kutatási részt. A fenékpusztai ásatásoknál nagyméretű tárlók, kisebb kemencék is előkerültek az egykori Fenék nevű telep maradványaiként A szépen körbehatárolt leletek árulkodnak az ott élők életviteléről, szokásairól is amik Keszthely korai történetéhez újabb kutatási anyagként szolgálnak.

"Magában a településen belül ásunk. Több házhelyet,kemencét, gazdasági épületet tártunk már fel két évvel ezelőtt is ami nagyban gazdagítja a tudásunkat arról,hogy hogyan élhettek az egykori Fenék faluban. Mivel foglalkozhattak, milyen típusú település volt és ahogy az idő telik és a tudományos feldolgozás is halad, olyan kérdésekre is választ fogunk tudni adni, hogy mit ettek, milyen állatokat tenyésztettek, milyen volt a pontos település szerkezet,milyen volt a klíma? Mekkoravolt a Balatonnak esetleg a vízállása?Ezek mind apró nyomok amelyeket a régészeti feltárás során rögzítünk."- adott tájékoztatást Havasi Bálint,a Balatoni Múzeum igazgatója.

A régészeti munkálatokat a Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum szakemberei végzik. A feltárás előreláthatólag május végére befejeződik.

Hegedüs Éva- Keszthelyi Televízió

| 2023. nov. 23. csütörtök 18:00 | Keszthely
A 71-es főút bővítése miatt tártak fel a régészek egy nagyobb területet Keszthely közelében.
| 2023. aug. 17. csütörtök 17:10 | Vállus
Közösségi régészet formájában fedik fel az épület titkait.
| 2023. jún. 20. kedd 15:34 | Zalacsány
Idén is kutatják az Örményesi Pálos Kolostor maradványait.
| 2023. már. 10. péntek 17:54 | Keszthely
A Castellum Pannonicum Pelsonense nyolcadik kötetét mutatták be a Balatoni Múzeumban.
| 2022. aug. 24. szerda 17:56 | Keszthely
A kétévente megrendezett ásatáson most a nyugati kaput és a magtár déli részének előcsarnokát vizsgálták.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.