Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A könyvtár zárva, de így is akad olvasnivaló Györökön
2020. ápr. 27. hétfő | Balatongyörök
A könyvtár zárva, de így is akad olvasnivaló Györökön
Nagy népszerűségnek örvend a Balatongyörökön meghirdetett könyvtárfutár szolgálat. A Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár munkatársai házhoz szállítják az olvasnivalót az időseknek, míg mások az intézmény ajtajában vehetik át a könyveket. A kezdeményezés annyira sikeres, hogy a kölcsönzési statisztikák megfelelnek az ilyenkor megszokott, normál időszaknak.

„Milyen könyvet szeretnél, milyet vigyek házhoz? – Szeretném megkérdezni, hogy a Nárainak az Utolsó reggel Párizsban meg van-e? Mert ha igen, akkor azt kérem szépen. – Igen, megvan. Ha jól tudom benn is van a polcon” - így zajlik egy telefonos kölcsönzés. Rógán Edina nem csak telefonon, hanem e-mailben, vagy messengeren is felveszik a rendeléseket. Amennyiben valakinek olvasnivalóra van szüksége, házhoz viszik a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár munkatársai. A járvány miatt az intézmény nem látogatható. Március közepén hirdették meg a könyvtárfutár szolgálatot. Rógán Edina könyvtáros azt mondja, nagyon népszerű a szolgáltatás: „Nagyon meglepődtem, azt gondoltam majd biztos nem mernek az emberek ebbe így majd belevágni, meg nem szeretnének ezzel foglalkozni, hiszen ez egy elég kellemetlen helyzet, amibe került az ország, illetve a világ. Ennek ellenére ott tartunk, hogy a statisztikákat megnézve a kölcsönzéseink ugyanazt a számot mutatják, mint egy normál, ilyenkor jellemző nyitva tartás idején. Nagyon sokan veszik igénybe, majdnem minden nap ír valaki, vagy hív, hogy szeretne kölcsönözni akár újságot, akár könyvet. Majdnem minden nap van, hogy házhoz viszünk, vagy pedig jönnek az ajtóhoz és akkor én kimegyek, odaadom és cserélünk.”

A visszakapott példányokat könyves karanténba helyezik 3-4 napra. A házhozszállítást elsősorban az idősebbeknek végzik, mások előre megbeszélt időpontban az intézmény ajtajánál is átvehetik a kért könyveket.  Szalóky Annamária elsősorban történelmi könyveket olvas, leginkább a török idők érdeklik. Bízik benne, hogy mire kiolvassa a most kapott könyveket, véget ér a járvány. Az asszony nagyon örül, hogy házhoz hozzák neki az olvasnivalót. 

„Ez egy nagyon jó lehetőség, ugye oda menni nem lehet, nem ajánlatos, meg zárva is vannak. Kitalálták ezt, hogy aki kér könyvet, annak kihozzák. Ezt nagyon jónak tartom. Nem is tudnék menni, mert nem rég volt egy balesetem, nem rég szedték le a gipszet a lábamról, úgyhogy nekem ez remek, hogy Edina ide elhozza és nem maradok könyvek nélkül, nem maradok olvasmány nélkül” - nyilatkozott az olvasó. 

A könyvtárfutár szolgálat mellett egy játékkal is szolgálnak az érdeklődőknek. A „Maradj otthon és olvass!” elnevezésű könyvolvasó maraton lényege, hogy meghatározott idő alatt minél többet kell olvasni, a résztvevők között pedig értékes nyereményeket sorsolnak ki. A korábban már nagy sikerrel zajló játékot most egy olvasó ötletére valósítják meg.

„A facebook oldalunkon meg is hirdettük, április 6-tól június 30-ig szól. Bárki jelentkezhet, nem kell előre jelentkezni, elég csak a végén elküldeni egy kis olvasmánylistát szerzővel, címmel és oldalszámmal együtt, amit a karantén ideje alatt olvastak az olvasók” - mondta Rógán Edina könyvtáros. 

A bezárt könyvtárban most lehetőség van a selejtezésre is. Az intézmény kinőtte hétezres állományát. A régebbi, kevésbé olvasott könyveket vették ki az állományból, később értékesítik a selejtezett olvasmányokat, de a strandkönyvtár anyagát is átnézik. A könyvtárosok bíznak benne, hogy mielőbb kinyithatnak és a bibliotékában fogadhatják az olvasóikat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 15. hétfő 19:05 | Keszthely
Megnyitotta kapuit a Városi Strandon a strandkönyvtár.
| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Az olvasóktól várt névötleteket a Fejér György Városi Könyvtár.
| 2024. jún. 12. szerda 19:15 | Keszthely
A részletekről Kocsondiné Eisnekorb Györgyivel, a szervező Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár igazgatóhelyettesével beszélgetünk.
| 2024. máj. 16. csütörtök 19:15 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a GKMK Fejér György Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.
| 2024. ápr. 16. kedd 19:15 | Keszthely
Könyvkiállítást nyitottak a könyvtárban a hazai zsidóság deportálásának 80. évfordulóján.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.