+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Katonák fertőtlenítik az idősek otthonát Keszthelyen
2020. április 27. hétfő 15:04 - Keszthely
Katonák fertőtlenítik az idősek otthonát Keszthelyen
Megkezdte a fertőtlenítést a Magyar Honvédség az Egyesített Szociális Intézmény épületében. A szerződéses és tartalékos katonák az ESZI kérésének megfelelően két nap alatt végzik el a munkát. A vezetés tájékoztatása szerint a lakók fegyelmezettek és örömmel fogadják a kis kényelmetlenséggel járó fertőtlenítést. Az intézményben március eleje óta látogatási tilalom van és számos biztonsági intézkedést vezettek be a 67 lakó egészsége érdekében.

Hétfő reggel érkeztek meg Keszthelyre a kaposvári Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái. A hivatásos és tartalékos honvédek kétféle szerrel; egy alkoholos fertőtlenítővel és egy hypo oldattal töltötték fel a berendezéseiket. Az Egyesített Szociális Intézményt április 20-án értesítette a Honvédelmi Miniszter, hogy térítésmentesen el fogják végezni az épület teljes fertőtlenítését. 

Királyné Domházi Csilla intézményvezető: „Két napot lesznek itt, mert azt kértük a lakóink biztonsága, illetve kényelme érdekében, hogy ne egyszerre kelljen az épületet kiürítenünk. Most a tetőteret és az első emeletet végzik el, holnap pedig a földszintet, illetve az alagsort. A lakóinkat biztonságba elhelyeztük, megreggeliztek, talán itt is fogunk ebédelni, utána szellőztetés, takarítás és mehetünk vissza a lakószobákba. Mi nagyon örülünk, hogy itt vannak. Nincsen fertőzés a házban, ezt hangsúlyoznom kell, de a megelőzés az nagyon fontos.”

A katonák speciális védőfelszerelésben léptek be az idősek otthonába. Március 8. óta látogatási tilalom van az intézményben, csak a dolgozóknak szabad a ki-be járás. Stábunk is csak az udvarban forgathatott, a belső felvételeket az ESZI munkatársai készítették. A most érintett emeletet és tetőteret teljesen kiürítették. A 67 lakót az alagsori társalgókban, közösségi helyiségekben helyezték el. Az intézmény vezetése azt tapasztalja, hogy fegyelmezettek az idősek.

„Mi minden lakót és a hozzátartozókat is - akit utolértünk – tájékoztattuk, hogy ma és holnap ez fog történni a házban. Ezt a lakók elfogadták, gyakorlatilag azért mindenki figyeli a híreket, ismeri a helyzetet, hogy miben vagyunk most. Szerintem inkább számukra is egy megnyugtató kis kényelmetlenség, de ez elviselhető” - nyilatkozta Királyné Domházi Csilla intézményvezető.

Az épület földszintjének és alagsorának a fertőtlenítését kedden végzik el a Magyar Honvédség katonái. Országszerte több száz idősotthon fertőtlenítését kezdték meg április 22-vel. A járvány továbbterjedésének lassítása érdekében a Magyar Honvédség közel 700 fő szerződéses és tartalékos katonája végzi ezt a munkát. Ők a jelen feladatra speciális kiképzést kaptak.

A városvezetés kiemelt figyelmet fordít az általa működtetett Idősek Otthonára – mondta múlt pénteki online nyilatkozatában Nagy Bálint. Keszthely polgármestere hangsúlyozta, ez eddig meghozott szigorú biztonsági intézkedések mellett újabb lépéseket terveznek. 

„A következő napokban tervezem, hogy az idősotthonban dolgozó kollegákat – hogy tovább növeljük a biztonságérzetet – le fogjuk tesztelni az ott dolgozó kollégáinkat, még ha védőruhán keresztül is, de kapcsolatba kerülhetnek az idős emberekkel„ - fogalmazott Nagy Bálint polgármester. 

Az Egyesített Szociális Intézményben naponta kétszer mérik a lakók testhőmérsékletét. Amennyiben valakinél felmerül a járvány gyanúja, azonnal elkülönítik az erre a célra kialakított izolációs szobában.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus