+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Légy felelősségteljes állattartó!
2020. április 24. péntek 16:01 - Keszthely
Légy felelősségteljes állattartó!
Több húsvétra szánt nyuszitól próbáltak megszabadulni a felelőtlen emberek országszerte ezen a héten. A Noé Állatotthon több megkeresést is kapott, hogy fogadják be a megunt élőlényeket. A felelős állattartás fontosságára továbbra is fel kell hívni a figyelmet, ezért a szakemberek is alternatív megoldásokat is találtak ki a húsvéti időszak előtt.

Egy nyuszit a napokban hozták vissza a tenyésztőhöz. A tapsifülest húsvét előtt vitték el egy kétgyermekes családhoz. Tolvéth Gyula évek óta ad kölcsön nyulakat az ünnepi időszakra, ezzel is megelőzve, hogy állatai később rossz helyre kerüljenek. Mint fogalmazott, a felelős állattartást minden állatszerető embernek meg kell tanulnia, ezért ő is a kölcsönadás előtt több javaslattal is ellátja az ideiglenes gazdikat.

„Elmesélem nekik, hogy mit, hogyan, mikor etessék, hogy gondozzák, hogy fogják a nyuszit. Hamar előfordul kisnyulaknál, ugye vékony a bordacsontja és a kisgyerek kétoldalt megfogja a nyuszit a tenyerével, megroppan a bordacsont. Tehát ezeket elkerülve megfelelő fogásokkal kell őket kézbe venni és biztonságosan tartani úgy, hogy jól érezze magát, mert ha kicsit labilisan tartják, akkor attól kezdve ő kapálni fog. Tehát megkarmolja az illetőt. Ezt mind el kéne kerülni. Ezzel kioktatom az illetőt és így kerül a nyuszi egy másik családhoz.” - ismertette a kisállattenyésztő.

A statisztikák szerint egyre inkább elterjedt az, hogy főként a kisgyermekes családok élő állatot ajándékoznak az ünnepekre. Arra azonban továbbra is fel kell hívni a figyelmet, hogy csak azok válasszanak kisállatot, akik élete végéig szeretik és gondoskodnak róla. A Noé Állatotthon Alapítvány tájékoztatása szerint ezen a héten több megkeresés is érkezett hozzájuk, hogy a megunt állatokat fogadják be.

„Mi nem fogadunk megunt húsvéti nyuszikat. Pontosan azért nem, hogy ne legyünk könnyű alternatíva. Nyilván senkit nem hagyunk bajban, azért megpróbáljuk megoldani ezeknek az állatoknak a sorsát. Egy nyuszi az megfelelő tartási körülmények között egyébként egy nagyon kedves társállat. Mi azt kérjük, hogyha valaki úgy dönt, hogy egy ilyen kisállatot fogad az otthonába, az élete végéig megfelelően gondoskodjon róla és biztosítsa a számára azt, amire szüksége van. Hangsúlyozom, társas állatok, úgyhogy egykeként nem is annyira szeretnek élni.” - mondta el Schneider Kinga a Noé Állatotthon Alapítvány sajtós munkatársa.

A szakemberek szerint, mivel jelenleg sokan otthon vannak a koronavírus-járvány miatt, ezért többen gondolják úgy, hogy most van az ideje annak, hogy egy kisállattal gazdagodjon a család. Azonban bármilyen fajtájú élőlényről legyen szó, felelősségteljesen át kell gondolni, hogy a korlátozások lejártával is ugyanúgy tudnak-e figyelmet fordítani rájuk. Az állatok nem játékok, így csak az akarjon gazdává válni, aki egy életre az is marad.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Közleményt adott ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.
 
Az ingatlanközvetítők élénkülést tapasztalnak, de a hazai érdeklődők ár-visszarendeződésre spekulálnak.
 
A turisztikai ágazatot nem hagyja cserben a szálláshelyek iránt egyre inkább erőre kapó kereslet.
 
A gépjárművek abroncsainak cseréjét végző szakemberek szerint eltolódott az idei gumiszezon.
 
Indulhatnak a táborok. A Georgikon Kiállítóhely táborai már megteltek.
 
Az életkor szerinti vásárlási idősáv eltörlését a vásárlók és az árusok is örömmel fogadták.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó