+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felújítják a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika előtti teret
2020. április 18. szombat 17:45 - Keszthely
Felújítják a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika előtti teret
Zajlanak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika északi oldalán a parkosítási munkálatok. Több növény is megérkezett már, Alsópáhokról pedig jelentős mennyiségű takaróföldet kaptak. A rendház előtti tér tervrajzai is készen állnak, az önkormányzat is jóváhagyta azokat. Több önkéntes is jelentkezett segíteni, a tervek szerint idén már látványos változás lesz.

Az  előzetes tervek szerint így fog kinézni a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika megújult tere. Az átalakítás ötlete tavaly fogalmazódott meg a Plébánián. Egy siófoki tájépítész, Gazsó István segítségével valósultak meg a tervek, melyek illeszkednek a településképhez is. A parkosításra március végén kapták meg a jóváhagyást Keszthely Önkormányzatától. A projekt előreláthatólag több mint húszmillió forintból fog megvalósulni.

„Olyan növényeket keresünk vagy kerestünk, amelyek itt a környéken megtalálhatóak. Nem egy másik kultúrkörnek, egy másik világrésznek a növényzetei, hanem sokkal inkább a helyi értékeket domborítják ki. A térburkolatnál is karmacsi követ szeretnénk, olyan köveket, amik itt a környéken megtalálhatóak és a növényekben is őshonos növényeket kerestünk.” - mondta el Fodor János plébános.

A tervek szerint többek között gyertyán, levendula, magyal, orbáncfű, zanót és hóbogyó is megtalálható lesz ezen a területen. A növényzeten kívül a feljáró is megújul. A mozgáskorlátozottakra továbbra is gondolnak, így a feljutást biztosító út biztosan megmarad, de újult állapotban. Ezek mellett a belső kert is új kinézetet kap, ehhez tavaly pályázott a plébánia, melyhez a növényeket meg is kapták már. A munkákban helyi önkéntesek is segítenek.

„Nagyon nagy ajándék, hogy egy család úgy gondolta, hogy a növények egy részét szívesen felajánlja. Sőt, a facebook-oldalon, mikor meghirdettük, akkor rengetegen jelentkeznek, hogy vagy földdel, vagy növénnyel, vagy kővel, vagy szaktudással, vagy saját erejükkel nagyon szívesen beállnak és teszik mindezt azért, hogy ez ilyen szép lehessen.” - tette hozzá a plébános.

A közeljövőben a bontási munkálatokat fogják végezni. A koronavírussal kapcsolatos intézkedések miatt nem tudnak egyszerre sokan segíteni, így a kivitelezés csúszik. A tervek szerint a Kis Szent Terézi búcsúra, azaz október elejére viszont szeretnének elkészülni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár