+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egy jó szakma felér egy diplomával
2018. november 21. szerda 19:08 - Keszthely
Egy jó szakma felér egy diplomával
Két nap alatt közel 900 általános iskolásnak mutatják be a térségben képzett szakmákat. A keszthelyi pályaválasztási kiállításon 23 szakmacsoporttal ismerkedhetnek meg az általános iskolások. A ma nyílt rendezvényen elhangzott, hogy egy jó szakmával könnyen el lehet helyezkedni és már piacképes kereseti lehetőséget is nyújtanak.

A vendéglátás húzóágazat, különösen Keszthely és Hévíz térségében. A Keszthelyi VSZK is bemutatta képzéseit. A szakács, pincér és cukrász szakmák mellett az érettségit adó szakgimnáziumi rendszerben például vendéglátás szervező képzést is nyújtanak. Az iskola tanulói szerint ezzel a képzéssel magasabb fokú beosztások is elérhetőek. „Például kezdi pincérként, aztán lesz majd teremfőnök, aztán igazgató” - sorolja Pálfi Laura, a VSZK tanulója. 

Sok standnál nagy volt az érdeklődés. A pályaválasztás előtt állók ki is próbálhatták az adott szakma egy-egy fogását. A kiállítás célja, hogy segítsen a döntésben. „Igazából még nem tudom, hogy milyen szakma, most próbálom kitalálni, ezért vagyok itt” - mondta a hévízi Nagy Noémi.     

A kiállításon 12 intézmény, összesen 23 szakmacsoportja közül válogathattak az érdeklődők.

„Festő az mindig kell, meg villanyszerelő is” - mondja Gárdonyi Dominik, aki ezért tervezi, hogy az Asbóth iskolában folytatja tanulmányait Gárdonyi Dominik. Több megyében is hiányszakma a villanyszerelő. Ezért jó kereseti és elhelyezkedési lehetőségekkel kecsegtet ez a képesítés.  

„Nagyon jól lehet vele keresni, emberhiány van, ha ezt valaki megtanulja, onnantól kezdve bármit elérhet az életben, mert egy jó szakember az mindenkinek kelleni fog, onnatól kezdve ő egy keresett ember lesz” - ajánlotta tanult szakmáját Sifter Krisztián. 

A rendezvényen elhangzott, hogy egy jó szakma felér egy diplomával, sőt, sok esetben jobb kereseti lehetőséget nyújt. Minden megyében húsz-húsz hiányszakmát jelölnek meg egy adott évre. Zalában ilyen az ács, ápoló, hegesztő és a kárpitos is. De nem csak ezekkel lehet jól elhelyezkedni, hangsúlyozta Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója:   

„Minden szakma hiányszakma, legyen ez Keszthely, legyen ez Hévíz térsége. Az idegenforgalom, a turizmus, a vendéglátás területén, de ugyanúgy a műszaki területeken is szinte minden szakmával el lehet helyezkedni. Szerencsére az itteni vállalkozások is egyre erősebbek és e miatt a béreink is egyre felfelé kúsznak.” 

A pályaválasztási kiállítást és szakmabemutatót a Zala Megyei Kormányhivatal szervezte. A rendezvényt Magyar Zita a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai főigazgató-helyettese nyitotta meg. Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere köszöntőjében kifejtette, a kiállítás számos olyan szakmát mutat be, melyek mára felértékelődtek: „Én bízom benne, hogy e miatt a fiataloknak egyre inkább érdekessé és értékessé válnak a különböző szakterületek, vonzóvá válnak azok a szakmák, amelyek nyilván egy bizonyos bérszínvonal emelkedést eredményeztek és kell, hogy eredményezzenek a következő években is. Azt gondolom, hogy már elértük azt, vagy elérjük azt hamarosan, hogy egy jó életszínvonalat is tud majd jelenteni már a fiataloknak egy-egy szakmának, mesterségnek a kitanulása, illetve később majd a művelése.” 

A rendezvényen adták át a Szakmák, mesterségek világa című pályázat díjait. A pályaválasztási kiállítás még pénteken 9-15 óráig várja az érdeklődőket a Georgikon Kar D épületében.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó