Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Továbbra is szükség van a véradókra
2020. ápr. 9. csütörtök | Keszthely
Továbbra is szükség van a véradókra
Elegendő jelenleg Zala megyében a vérkészlet – tájékoztatta Televíziónkat az Országos Vérellátó Szolgálat. A koronavírus-járvány miatt bár kevesebb helyszínen tudják megrendezni a véradásokat, ennek ellenére az önkéntesek továbbra is szép számmal adnak vért. Keszthelyen a Magyar Vöröskereszt szervezésében hétfőn és csütörtökön van erre lehetőség. A szervezet a elindította az Információs vonalát is, melyen egyaránt lehet érdeklődni és önkéntesnek jelentkezni.

A koronavírus-járvány ideje alatt is szükség van a véradókra. Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatása szerint a véradásra jelentkezőket előválogatják, a legkisebb gyanú esetén az önkéntes nem léphet be a vérgyűjtési helyiségbe. Továbbá nem adhat vért az, aki 30 napon belül külföldön járt, beteg volt, illetve valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel került szoros kapcsolatba. A véradásokon is betartják a 1.5 méteres távolságot valamint kötelező a véradók szabályos kézfertőtlenítése is. A koronavírus-járvány miatt sok korábbi véradó helyszínen szüneteltetni kell a szolgáltatást, azonban az OVSZ csütörtöki tájékoztatása szerint elegendő a vérkészlet.

„Egy bonyolultabb helyzetben vagyunk, de szerencsére egyensúlyban vagyunk. Zala megye is egyensúlyban van tulajdonképpen. Itt mivel országos szervezet vagyunk ez annyiban enyhíti a problémát, ha bármelyik megyében vagy bármelyik területén az országnak megbillenne az egyensúly, akkor mi pár órán belül a többi központunkból szállítunk át vérkészítményeket. Tehát egyik megyének sem kell attól tartania, hogy ha nála fokozódik a járványhelyzet, kevesebb véradó jelentkezik majd, akkor rosszabb helyzetbe kerül, mint az ország bármelyik másik területe.” - ismertette Dr. Nagy Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

Dr. Nagy Sándor arról is tájékoztatott, az átlagos napi 1500 egység helyett jelenleg nagyjából 1100 egységnyi vért adnak az önkéntesek. Felhalmozni nem érdemes a vérkészletet, hiszen ezeknek 5 nap a lejárati idejük. A véradási lehetőségekről az OVSZ mellett a Magyar Vöröskereszt honlapján is lehet tájékozódni. A szervezet emellett elindította információs vonalát is, mivel az új koronavírus okozta ellátások során kiemelt szerepet vállal a lakosság széleskörű tájékoztatásában.

„Az információs vonalon lehet érdeklődni általában is egyébként a koronavírussal kapcsolatos teendőkkel kapcsolatban. Nagyon sok információs anyagot készítettünk az elmúlt időszakban. Emellett a Magyar Vöröskereszt koronavírussal kapcsolatos szerepvállalásáról, intézkedéseiről is lehet információt kapni. Önkéntesnek is lehet jelentkezni egyébként. Több területre várunk önkénteseket. A honlapon közzétesszük, hogy aktuálisan milyen területek azok, amik kiemeltek ebből. Illetve, hogyha valakinek segítségre van szüksége, az is jelezheti itt a telefonszámon, és akkor a kollégáim megpróbálnak valamilyen megoldást találni.” - mondta el Nagy Gábor a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságának főigazgató-helyettese.

A Magyar Vöröskereszt Információs vonala minden hétköznap reggel 8-tól este 6 óráig elérhető a 06 1374 1374-es telefonszámon. A szakemberek tájékoztatása szerint jelenleg még hatályban lévő kijárási korlátozás alatt véradás céljából lehetséges a lakhelyelhagyás, mivel az alapos indokok közé tartozik a tevékenység. A véradások alkalmával koronavírus-szűrés nem történik, mivel az cseppfertőzéssel terjed, tehát a fertőzés vérátömlesztéssel nem adható tovább. Ebben a hónapban Keszthelyen hétfőnként és csütörtökönként délután 1 és 4 óra között a Keszthelyi Kórházba várják az önkénteseket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 16. kedd 19:15 | Keszthely
Ilyenkor is biztosítani kell a napi 1600-1800 önkéntest.
| 2023. okt. 3. kedd 14:51 | Keszthely
Ezzel a sármelléki légimentő bázis első helyen végzett az országos versenyben.
| 2023. szep. 12. kedd 16:23 | Alsópáhok
160-an vonultak fel az Aranykorúak Szüreti Fesztiválján Alsópáhokon.
| 2023. aug. 8. kedd 16:04 | Keszthely
Retró véradás volt a Keszthelyi Kórházban.
| 2023. júl. 13. csütörtök 16:18 | Keszthely
Ebben az időszakban több a baleset, és a műtétekhez is kiemeltne fontos a vérkészítmény.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.