+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Alternatív költségvetés és gazdaságsegítő intézkedések
2020. április 3. péntek 16:14 - Keszthely
Alternatív költségvetés és gazdaságsegítő intézkedések
Gazdaságsegítő intézkedéseket jelentett be a héten Keszthely Polgármestere. Nagy Bálint arról határozott, hogy a kormányzati döntésekkel összhangban próbálnak segítséget nyújtani a helyi vállalkozásoknak. Az intézkedések első ütemében bérleti díjkedvezményt adtak, illetve felfüggesztettek számos beruházást, eszközbeszerzést. Keszthely Polgármestere arról tájékoztatta televíziónkat, hogy alternatív büdzsé készül és további gazdaságsegítő intézkedéseket is terveznek.

A koronavírus terjedésének megakadályozása miatt elrendelt veszélyhelyzet új feladatok elé állította az önkormányzatot. A rendezvények felfüggesztése, a közművelődési intézmények, és az óvodák bezárása után az első és legfontosabb feladat a város szociális ellátásának a megszervezése volt. Jelenleg a helyi vállalkozások segítésén dolgozik a városvezetés. Elsőként bérleti díjkedvezményt nyújtottak az önkormányzati ingatlant bérlő vállalkozásoknak.

Nagy Bálint polgármester: „Azt érdemes tudni, hogy eddig is, a járványtól függetlenül minden évben a főszezon kívül a kiemelt belvárosi övezetben kedvezményt adunk a vállalkozásoknak a bérleti díj tekintetében. Most a koronavírus járványra, illetve az e miatt szükségessé vált veszélyhelyzet idejére kiterjesztettük ezt a kedvezményt időben is, tehát a veszélyhelyzet megszüntetéséig, illetve az egész város területére, tehát nem csak a belvárosra és kiemelt területre, hanem az egész város területére.”

A gazdaságsegítő lépések első ütemében még arról határozott a városvezetés, hogy minden olyan fejlesztést és beszerzést későbbre halasztanak, amelyeket nem kötnek pályázati határidők, nem a baleset- és biztonság megelőzéséhez, illetve nem a vírus elleni védekezéshez szükségesek. Így felfüggesztették - számos infrastrukturális beruházás mellett - többek között az idénre tervezett utcafelújításokat, a GESZ és a Keszthelyi Televízió eszközbeszerzéseit, a Polgármesteri Hivatal gépkocsi beszerzését, a képviselők munkáját segítő új laptopok beszerzését is. A polgármester kifejtette, a 2020-as költségvetése nagyon stabil Keszthely Városának, de alternatív büdzsét is el kell készíteni.

„Nincsen ok aggodalomra. Természetesen ahhoz, hogy a költségvetésről ezt a nyugodtságot a következő időszakban is meg tudjuk őrizni, ahhoz folyamatosan dolgoznunk kell és természetes, hogy Keszthely Város Önkormányzatának a költségvetését is sajnálatosan fogja érinteni ez a járvány miatt kialakuló gazdasági helyzet. Ennek megfelelően újra fogjuk tervezni a költségvetést is. Alternatív költségvetés kialakítására egész biztos, hogy szükség lesz. Ezt akkor fogjuk tudni megtenni, amikor már látjuk a konkrét számokat, hiszen költségvetést csak konkrét számok alapján lehet tervezni, átalakítani, módosítani” - szögezte le a polgármester. 

Nagy Bálint szerint várhatóan a tavasz végén, június első felében már láthatóak lesznek a költségvetéshez szükséges számok. Az egyeztetéseket megkezdték, illetve több esetben már le is folytatták az érintett városi cégek és intézmények vezetőivel. A gazdaságsegítő intézkedések újabb ütemén is dolgoznak már: „Most mi is megvárjuk az április 6-7-re bejelentett állami, kormányzati intézkedéseket. Természetesen az önkormányzat ezeket az intézkedéseket a helyi vállalkozások érdekében kiegészítésként tud még segítséget nyújtani. Ezt meg fogjuk tenni a következő időszakban is. Ennek az előkészítése jelenleg is zajlik.”

A polgármester hozzátette, a gazdasági szereplők mellett a civil segítőknek is kedvezményeket nyújtanak. Minden olyan személy, aki részt vesz az idősek, vagy a veszélyeztetett csoportok ellátásban, ingyen parkolhat a városban.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Közleményt adott ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.
 
Az ingatlanközvetítők élénkülést tapasztalnak, de a hazai érdeklődők ár-visszarendeződésre spekulálnak.
 
A turisztikai ágazatot nem hagyja cserben a szálláshelyek iránt egyre inkább erőre kapó kereslet.
 
A gépjárművek abroncsainak cseréjét végző szakemberek szerint eltolódott az idei gumiszezon.
 
Indulhatnak a táborok. A Georgikon Kiállítóhely táborai már megteltek.
 
Az életkor szerinti vásárlási idősáv eltörlését a vásárlók és az árusok is örömmel fogadták.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó