+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Alternatív költségvetés és gazdaságsegítő intézkedések
2020. április 3. péntek 16:14 - Keszthely
Alternatív költségvetés és gazdaságsegítő intézkedések
Gazdaságsegítő intézkedéseket jelentett be a héten Keszthely Polgármestere. Nagy Bálint arról határozott, hogy a kormányzati döntésekkel összhangban próbálnak segítséget nyújtani a helyi vállalkozásoknak. Az intézkedések első ütemében bérleti díjkedvezményt adtak, illetve felfüggesztettek számos beruházást, eszközbeszerzést. Keszthely Polgármestere arról tájékoztatta televíziónkat, hogy alternatív büdzsé készül és további gazdaságsegítő intézkedéseket is terveznek.

A koronavírus terjedésének megakadályozása miatt elrendelt veszélyhelyzet új feladatok elé állította az önkormányzatot. A rendezvények felfüggesztése, a közművelődési intézmények, és az óvodák bezárása után az első és legfontosabb feladat a város szociális ellátásának a megszervezése volt. Jelenleg a helyi vállalkozások segítésén dolgozik a városvezetés. Elsőként bérleti díjkedvezményt nyújtottak az önkormányzati ingatlant bérlő vállalkozásoknak.

Nagy Bálint polgármester: „Azt érdemes tudni, hogy eddig is, a járványtól függetlenül minden évben a főszezon kívül a kiemelt belvárosi övezetben kedvezményt adunk a vállalkozásoknak a bérleti díj tekintetében. Most a koronavírus járványra, illetve az e miatt szükségessé vált veszélyhelyzet idejére kiterjesztettük ezt a kedvezményt időben is, tehát a veszélyhelyzet megszüntetéséig, illetve az egész város területére, tehát nem csak a belvárosra és kiemelt területre, hanem az egész város területére.”

A gazdaságsegítő lépések első ütemében még arról határozott a városvezetés, hogy minden olyan fejlesztést és beszerzést későbbre halasztanak, amelyeket nem kötnek pályázati határidők, nem a baleset- és biztonság megelőzéséhez, illetve nem a vírus elleni védekezéshez szükségesek. Így felfüggesztették - számos infrastrukturális beruházás mellett - többek között az idénre tervezett utcafelújításokat, a GESZ és a Keszthelyi Televízió eszközbeszerzéseit, a Polgármesteri Hivatal gépkocsi beszerzését, a képviselők munkáját segítő új laptopok beszerzését is. A polgármester kifejtette, a 2020-as költségvetése nagyon stabil Keszthely Városának, de alternatív büdzsét is el kell készíteni.

„Nincsen ok aggodalomra. Természetesen ahhoz, hogy a költségvetésről ezt a nyugodtságot a következő időszakban is meg tudjuk őrizni, ahhoz folyamatosan dolgoznunk kell és természetes, hogy Keszthely Város Önkormányzatának a költségvetését is sajnálatosan fogja érinteni ez a járvány miatt kialakuló gazdasági helyzet. Ennek megfelelően újra fogjuk tervezni a költségvetést is. Alternatív költségvetés kialakítására egész biztos, hogy szükség lesz. Ezt akkor fogjuk tudni megtenni, amikor már látjuk a konkrét számokat, hiszen költségvetést csak konkrét számok alapján lehet tervezni, átalakítani, módosítani” - szögezte le a polgármester. 

Nagy Bálint szerint várhatóan a tavasz végén, június első felében már láthatóak lesznek a költségvetéshez szükséges számok. Az egyeztetéseket megkezdték, illetve több esetben már le is folytatták az érintett városi cégek és intézmények vezetőivel. A gazdaságsegítő intézkedések újabb ütemén is dolgoznak már: „Most mi is megvárjuk az április 6-7-re bejelentett állami, kormányzati intézkedéseket. Természetesen az önkormányzat ezeket az intézkedéseket a helyi vállalkozások érdekében kiegészítésként tud még segítséget nyújtani. Ezt meg fogjuk tenni a következő időszakban is. Ennek az előkészítése jelenleg is zajlik.”

A polgármester hozzátette, a gazdasági szereplők mellett a civil segítőknek is kedvezményeket nyújtanak. Minden olyan személy, aki részt vesz az idősek, vagy a veszélyeztetett csoportok ellátásban, ingyen parkolhat a városban.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus