+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sikeres a menyhal újrahonosítási program
2020. március 27. péntek 17:29 - Keszthely
Sikeres a menyhal újrahonosítási program
Sikeresnek tekinthető a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. menyhal újrahonosítási programja. A projekt 2015-ös kezdete óta összesen csaknem 50.000 példány került a Balatonba. Idén már négy alkalommal kaptak hírt arról, hogy ilyen uszonyost fogtak a horgászok, azonban továbbra is kérik a szakemberek, hogy ezeket eresszék szabadon.

A menyhal az egyetlen olyan Magyarországon honos halfaj, mely a tőkehalfélék családjába tartozik. Általában az élénkebb sodrású hideg vizet kedveli, ezért leginkább a nagyobb folyókban fordul elő. Fenéklakóhalként tartják számon, mely többnyire a kövek között bújik meg. Ragadozó fajta, kagylókkal és halakkal is táplálkozik. Kifejlett korára 50-60 centiméter hosszúságúra is megnőhet.

„Hidegkedvelő és leginkább télen aktív. A leghidegebb időszakban szaporodik november-december környékén. Az ivadékainak nagy szüksége van arra, az első pár hétben, hogy négy foknál ne emelkedjen magasabbra a víz hőmérséklete. Ha ez megtörténik, akkor az ivadék elpusztul és ezért a menyhala klímaváltozás során elég hátrányos helyzetben van. Fogyatkozik az állománya, ezt egyébként a rá horgászók is úgymond panaszolják. Illetve ez az egyetlen halfaj, amelynek nincsen fajlagos tilalmi ideje sajnos még, tehát a szaporodási időszakában is horgászhatnak rá.” - ismertette Szendőfi Balázs halkutató.

A szakemberek szerint a ’60-as években tűnt el a Balatonból a tömeges angolnatelepítések miatt, a két fajnak ugyanis hasonló az élettere. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 2015-ben kezdte meg a menyhal újrahonosító programját. Az első három évben összesen 650 kétnyaras, 2550 egynyaras, 7000 előnevelt és 40.000 zsenge ivadék példányt telepített a Balatonba. Ezt követően 2019-be újabb 5000 egynyaras hal került a tóba.

„Ez azért is különösen érdekes projekt a számunkra, mert eddig rengeteg olyan hal került bele a Balatonba, hacsak, az angolna talán még őshonosnak mondható, de a busára és egyéb más halfajokra gondolunk, amik idegenhonosként letten idetelepítve, ez egy olyan halfaj, aminek a visszatelepítését szeretnénk megoldani. Nem egy kifejezett fontos horgászhal, egész egyszerűen a lelkünknek jó, hogy visszakerül egy olyan hal a Balatonba, ami itt évszázadokon keresztül élt és létezett és hozzátartozik a Balaton képéhez.” - mondta el Havranek Mihály horgászati igazgató.

A szakemberek bíznak abban, hogy mivel az angolna megritkult a tóban, így a menyhalnak van esélye a túléléshez. A társaság tagjai elmondták, több horgász számoltak már be náluk arról, hogy 20-30 centis példányt fogtak ki, amelyek a telepítés sikerét mutatják. Felkérik azonban a pecásokat, hogy amennyiben  menyhalat fognak, azt kíméletesen szabadítsák meg a horogtól és eresszék szabadon, ugyanis amíg az állomány meg nem erősödik, a Balatoni Horgászrend tiltja ennek elvitelét.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó