+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 18 éve kapott pápai áldást a kézfogás harang
2020. március 27. péntek 16:05 - Keszthely
18 éve kapott pápai áldást a kézfogás harang
2002. március 27-én – pontosan 18 éve - áldotta meg a kézfogás harangot az azóta már szentté avatott II. János Pál pápa. A Kézfogás Harangjáért Alapítvány régóta fáradozik azon, hogy végleges helyet kaphasson a Keszthely, Hévíz, Cserszegtomaj és Gyenesdiás összefogásával készült harang. Vértesaljai András titkár úgy gondolja, hogy a harangot látni és hallani is kell, ezért most azon dolgozik, hogy a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában kaphasson helyet.

A Gombos Miklós műhelyében készült 325 kilogrammos harang jelenleg a diási Havas Boldogasszony kápolna tornyában lakik. A Kézfogás Harangjáért Alapítvány tudomása szerint ez az egyetlen harang a világon, melyet megáldott az azóta már szentté avatott II. János Pál pápa. Az áldozatos erőfeszítések ellenére sem sikerült végleges elhelyezést találni a harangnak. 2011-ben döntöttek az ideiglenes gyenesdiási elhelyezéséről a 2002. március 27-én megáldott harangnak.

Vértesaljai András, a Kézfogás Harangjáért Alapítvány titkára:   „A harang nagykorú lett. Egyetlen egy baja van ennek a dolognak, hogy én nagyon szerettem volna erre az időpontra vagy a főtéri templomba, vagy pediglen a Karmel templomba elhelyezhessük. A harangot látni és hallani kell egyszerre. Igaz, hogy minden harangnak a funkciója a harangtoronyban van, kivéve a pápa által megáldott harangnak.”  

Vértesaljai András 2018-ban számolt be arról, hogy a Kertvárosban szándékoznak építeni egy harangtornyot, mely otthonául szolgálna a megáldott harangnak. Ez nem sikerült, ezért most az a szándéka, hogy az a Karmelben kaphasson helyet.

„Bízzunk benne, hogy megoldódik ez a probléma. Most már Rómában van a kérésünk. Magyarországon nem sikerült, a Karmel rend főnöke nem engedélyezte és jelenleg az én drága, jó testvérem, a László jezsuita szerzetes a római legnagyobb méltósághoz fordul, a Karmel rend főnökéhez, hogy engedélyezze ezt a lehetőséget. Ugye ez a harang egy kegytárgy, ez egy vallási segédeszköz, az embereknek útmutatást ad” - tette hozzá az alapítvány titkára. 

Vértesaljai András bízik benne, hogy egy éven belül megoldódik ez a helyzet. Véleménye szerint ez nem pénz, hanem elszántság és hit kérdése.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó