+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / NABE: Nem kellenek a Balatonra száguldozó vízijárművek
2020. április 2. csütörtök 16:11 - Keszthely
NABE: Nem kellenek a Balatonra száguldozó vízijárművek
Nem kellenek a Balatonra száguldozó vízi járművek – vélekedik a Nők a Balatonért Egyesület. A civil szervezet ezért aláírásgyűjtésbe kezdett március elején. A NABE célja, hogy módosítsák a víziközlekedésről szóló törvényt. Véleményük szerint maradjon a Balaton a strandolóké, vitorlázóké, horgászoké, a szép tájban gyönyörködő, nyugalmat kereső pihenni vágyóké. A hyperjetet több támadás is érte, miszerint üzemeltetési engedély nélkül működtek a nyár folyamán.

880 lóerő, 30 perces határtalan száguldás – így hirdette magát 2019 nyarán a Siófoknál megjelent hyperjet. A 90 kilométer/óra sebességre is képes, dízelmotoros jármű nagy hullámokat kavart a közvéleményben. A Nők a Balatonért Egyesület az elektromos jetskik után ismét felemelte szavát.  Szerintük a hyperjet elviselhetetlenül zajos, a nagy sebesség és a nagy hullámok balesetveszélyesek. A dízelmotor szennyezi a vizet, fölkavarja az iszapot, menekülnek a halak és a madarak.

Szauer Rózsa, a ANBE elnöke: „Én azt gondolom, hogy itt megint az van, hogy egyének gazdasági haszna – mert nyilván azt remélnek tőle – az felülírja mondjuk a közérdekeket, mert hiszen egy nyári napon több tízezer pihen, strandol mondjuk egy siófoki partszakaszon és az mindenkinek zavaró. Tehát e mögött van egy nagy támogatottság arra vonatkozóan, hogy ezt ne engedélyezzék, ne legyen engedélyezve.”

A NABE célja, hogy módosítsák a vízi közlekedésről törvényt, ami egyértelművé teszi, hogy nincs helye a különböző gyors járműveknek. Petíciójukban úgy fogalmaznak: tegyék egyértelművé, hogy a tavon a nagy sebesség tilos. Azt is kérik, hogy a megoldás ne sebességkorlátozó táblák kihelyezése legyen, mert ez a törvényszegésre hajlamosakra csak kevéssé hat. Mondja ki a törvény, hogy csak korlátozott sebességet lehetővé tevő motorokat lehet a balatoni csónakokra és hajókra fölszerelni. A sebességkorlát meghatározásához ajánlják a balatoni nagy kirándulóhajók sebességét.

Televíziónk megkereste a hyperjet üzemeltetőjét. Koller Tibor azt mondta, a hirbalaton.hu-nak adott januári nyilatkozatában teljes körűen megválaszolta a hajóval kapcsolatos kérdéseket. Ebben megerősíti, hogy nem kért és nem is kapott engedélyt a hajó üzemeltetésére, mert a jogszabályok szerint erre nincs is szükség. Koller Tibor úgy fogalmaz, hogy a gyorshajók nyújtotta élmény növekvő népszerűségét látva határozott úgy, hogy egy ilyen hajót hoz a Balatonra. Az üzemeltető nem gondolta, hogy ennyi támadás fogja érni a hyperjetet, de azt sem, hogy ekkora sikere lesz az érdeklődők körében.A környezeti terhelés kapcsán azt nyilatkozta, hogy a hajó a Balatonon használt motorok között a legújabbnak és a legkörnyezetkímélőbbnek számít. Hozzáteszi: nagy hullámokat meg legfeljebb a híre vert, mert maga a hajó vízsugár-meghajtású, vagyis szinte a víz fölött megy, és kifejezetten elenyésző a hullámkeltő hatása.Koller Tibor azt tervezi, hogy 2020 nyarán tovább üzemel a hyperjet a Balatonon. A Nők a Balatonért Egyesület március 3-án tette közzé online petícióját, azóta 1033 aláírást regisztráltak. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
 
forrás: hyperjet.hu
 
forrás: hyperjet.hu
 
forrás: hyperjet.hu
 
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó