+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Átadták az Év Balatoni Háza pályázat díjait
2020. március 20. péntek 18:36 - Badacsonytomaj
Átadták az Év Balatoni Háza pályázat díjait
Átadták az „Év Balatoni Háza 2019” projekt elismeréseit. A Balatoni Szövetség és a Nők a Balatonért Egyesület által életre hívott pályázat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a tájba és a településképhez illeszkedő, ugyanakkor funkciójukban 21. századi épületekre. A pályázaton három kategóriában –lakóépület, gazdasági épület és középület– indulhattak a versenyzők.

Az Év Balatoni Lakóépületének díját veszi át a Villányi házaspár. A Dörgicsén található, Trombitás Háza fantázianévre keresztelt ingatlan tervezőcsapata olyan házat álmodott meg, amely stílusában illeszkedik a településképhez, ugyanakkor funkciójában egy modern, 21. századi épület.         

„Dörgicsének a központjában található a ház, ahol nagyon-nagyon meghatározó és fontos szempont a lépték. Az, hogy mekkora épületet építünk, az, hogy az a telken hogy helyezkedik el és milyen formája van. Nagyon fontos, hogy ez nem egy magamutogató épület akar lenni, hanem egy hagyománykövető.” - tájékoztatott az épület tervezője, Villányi Norbert.

Az Év Balatoni Háza pályázaton a lakóingatlan mellett középületek és úgynevezett gazdasági épületek is indulhatnak. Ilyen a badacsonyi Hableány, amely 1883-as megnyitása óta a település jelképévé vált. Az éttermet nemrég újították fel, tették ezt úgy, hogy közben illeszkedtek az ikonikus településképhez.

„Büszkék vagyunk a tervezőinkre, büszkék vagyunk arra a folyamatra, hogy eljutottunk odáig, hogy a 3-4 évvel ezelőtt megfogalmazott gondolatokból valóság született. Büszkék vagyunk arra, hogy ezáltal a településnek is egy újabb pontját tudtuk a mai kor igényeinek megfelelő színvonalra varázsolni.” - emelte ki Laposa Bence, a Hableány Étterem tulajdonosa.

Az „Év Balatoni Középülete” díjat a tihanyi kikötő épületének ítélte oda a bírálóbizottság. A múltat és a táji környezetet tiszteletben tartó 21. századi épület méltán érdemelte ki a szakemberek elismerését. Az „Év Balatoni Háza” pályázatot második éve hirdeti meg a Balatoni Szövetség a Nők A Balatonért Egyesülettel közösen.

„Rendkívül fontos, hogy tudatosítsuk az emberekben, hogy a Balatonnak megvan a maga életérzése, a Balatonnak megvan a maga stílusa, és a Balatonnak megvan a hagyománya. Rendkívül fontos, hogy ezek a házak, amik ide épülnek, azok ide illeszkedjenek. Illeszkedjenek ezekhez az – úgymond – trendekhez, ami a Balatont jellemzi.” - mondta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség társelnöke.

A tervezők vagy az ingatlanok tulajdonosai november és január között nyújthatták be a pályamunkákat. A projekt elődleges célja, hogy a szakma mellett a közönségnek is képet adjon a minőségi, tájba illeszkedő építészeti megoldásokról.

„Nagyon fontosnak tarjuk, hogy legyenek olyan minták, amelyeket szakemberek ítélnek meg, tehát megnéznek. Vegyék figyelembe ugyan a mai kor követelményeit, hogy legyen modern, tehát nem a 100 évvel ezelőtti stílusban kötelező építeni, de azt gondolom én is, vagy gondoljuk, hogy mégis a tájba illő, tehát itteni anyagok felhasználásával készült épületek legyenek.” - hívta fel a figyelmet Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület elnöke.

A beérkezett pályaműveket 8 tagú zsűri bírálta el. Somogy, Veszprém és Zala megye építész kamaráinak delegáltjai mellett az országos építész kamara tagja is részt vett a zsűrizésben. Emellett a Balatoni Szövetség, a NABE és a Miniszterelnökség is képviseltette magát.    

„Tekintettel arra, hogy most már több éve elkészültek a települések arculati kézikönyvei, ezeket a karaktereket próbáltuk tetten érni a leadott pályaművekben. Úgy anyaghasználatban, mint akár az épületek felépítésénél alkalmazott technológiákkal, vagy akár avval a léptékhelyességgel, amivel a tervező az adott kontextusba behelyezte a maga épületét.” - emelte ki L. Balogh Krisztina, a Miniszterelnökség építészeti főosztályvezetője.

Az eseményen a NABE, a Balatoni Szövetség, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a veszprémi építész kamara is osztott ki különdíjakat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az alkotás mellett felújítanak a táborozók.
 
Vendégünk: kérdezem Molnárné Riskó Erzsébet, a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöké
 
Frontálisan ütközött két személyautó a 76-os főúton Zalacsány térségében.
 
A gyógy- és ivóvizek fontosságát hangsúlyozza a Zalakarosi Fürdő és a Freya Hotel összefogása.
 
Bódi Mária Magdolna születésének 101. évfordulóján rendeztek kerékpáros zarándoklatot.
 
Táborzáró koncertet adott a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár