+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Festetics-hölgyeket ismertették a nőnapon
2020. március 9. hétfő 15:34 - Keszthely
A Festetics-hölgyeket ismertették a nőnapon
A Festetics-hölgyekről is hallhattak az érdeklődők vasárnap a Helikon Kastélymúzeumban. A nemzetközi nőnap alkalmából az eddig kevésbé ismert, de meghatározó női alakokról szólt az ingyenes tárlatvezetés. A legismertebb Festetics-hölgy, Lady Mary Hamilton mellett az ikonikus férfiak feleségeit is megismerhették a látogatók.

A kastély előterében gyülekeztek azok, akik regisztráltak az ingyenes tárlatvezetésre. Nőnap alkalmából a hölgyeknek féláron kínálták a belépőt, valamint két alkalommal indították el a Festetics-hölgyekről szóló tematikus túrát. A kastélymúzeum első termeiben röviden megismerhették a látogatók a Festetics-család keszthelyi birtokvásárlásának történetét, Kristóf, III. Pál és I. György főbb munkásságát is. A nemesi család női tagjait a tölgyfalépcsőnél található arcképcsarnoknál fedezhették fel az érdeklődők. Elsőként Festetics III. Pál feleségét, Bossányi Juliannát.

A Festeticsek legismertebb hölgy tagja Lady Mary Victoria Hamilton. Neki köszönhetőek a vonyarcvashegyi és balatongyöröki mandulafák is, hiszen kedveskedésből számára ültettette férje ezeket. A vörös-szalonban róla is hallhattak információkat a látogatók.

„Itt látható a festménye egyébként a kandalló mögött. Ő volt az első hercegasszonyunk, ugye herceg Festetics II. Tasziló felesége és egy nagyon szép 42 éven át szerelmi házasság volt az övüké.” - ismertette Kériné Ódor Orsolya könyvtáros.

Az út során további olyan nőalakokat ismerhettek meg az érdeklődők, mint Festetics Kristóf feleségét, Mezőszegedi Szegedy Juditot, valamint gróf Széchenyi István édesanyját, Festetics Juliannát is. A kastély könyvtárában információt kaphattak a hölgyek kottagyűjteményéről is, valamint a négy évszakot szimbolizáló női mellszobrokról is. A tapasztalat szerint a programra regisztrálók számára sok új információt adott a tárlatvezetés.

„Soltról érkeztünk. Egy kirándulásra jöttünk a férjemmel pár napra és mindenképpen a Festetics-kastélyt meg akartuk nézni. És ahogy váltottuk a jegyet, akkor mondta a hölgy, hogy 2 órától indul egy tárlatvezetés. nagyon örülünk, hogy ezt választottuk, megvártuk ezt a két órás időpontot, mert nagyon színvonalas, szép, meg érdekes.” - osztotta meg Szondi Miklósné.

A nem mindennapi tárlatvezetésre mintegy 50-en regisztráltak, de azok is csatlakozhattak a hallgatósághoz, akik egyénileg látogatták meg a kastélyt.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó