+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gyopárként sziklás bérceken
2020. március 3. kedd 15:47 - Keszthely
Gyopárként sziklás bérceken
Erdélyiek és csángók közösen léptek fel a Balaton Színházban vasárnap. A segesvári Kikerics Néptáncegyüttes és a Pusztinai Magyar Ház pártfogoltjai Nyisztor Ilona vezetésével együttesen adtak gálaműsort Keszthelyen. A rendezvény jótékonysági célt is szolgált, mintegy 660 ezer forintot sikerült összegyűjteni a Pusztinai Magyar Ház megsegítésére.

Kis-Küküllő menti táncokat mutatott be a segesvári Kikerics Néptáncegyüttes. A Balaton Színház nagytermében az együttes legjobb táncosai léptek fel. A segesvári hagyományőrző csoportban a város magyar tannyelvű oktatási intézményeinek diákjai táncolnak, többen közülük már több mint tíz éve tagok.  

„Igazából én egy olyan 11-12-13 éve táncolok már. Nálunk ez ilyen szokás volt, hogy a gyerekeket beíratjuk néptáncra. Végül ez egy darabig muszájból menet, de beleszerettem és olyan voltam, hogy már nem kellett küldeni, megyek magamtól.” - mondta az együttes egyik tagja, Șoneriu Zsolt.

„Nekem a néptánc egy életérzés és nagyon otthonosan érzem magam benne, és felszabadulok, amikor táncolok.” - tette hozzá egy másik táncos, Oroszhegyi Abigél.

A Kikerics Néptáncegyüttes idén ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A segesváriak több anyaországi oktatási intézménnyel is szoros kapcsolatot ápolnak, most egy budaörsi fellépést követően érkeztek Keszthelyre, ahol először mutatkoztak be.A tagok ugyan folyamatosan cserélődnek, ahogy a diákok leérettségiznek, az együttes fontos célja azonban a magyar kultúra megőrzése és továbbadása.

„A segesvári és Segesvár kistérségének a művelődési életének egyik alappillére. Művelődési rendezvényeinknek, nemzeti ünnepeinknek, bármilyen nemű ünnepeinknek, iskolai vagy bármilyen ünnepeinknek a fénypontját képezik általában. Ezt a szórvány állapotot bizony eléggé megérezzük, egy jó fokkal nehezebb az életünk, mint például tömbmagyarságban élő hasonló táncegyütteseknek.” - tájékoztatott Borbély-Kiss László, a Kikerics Kulturális Egyesület vezetője.

A segesvári diákok nem először jártak Keszthelyen, a Vajda János Gimnázium ugyanis a rendszerváltás óta testvérkapcsolatot ápol a Mircea Eliade Líceum magyar tagozatával. A Kikerics Néptáncegyüttes ezúttal a Pusztinai Magyar Ház megsegítésére adott gálaműsort, amelyen csángó gyerekek és felnőttek egyaránt felléptek. A programot a Cserszegtomajért Hagyományőrző Egyesület szervezte Varga Gábor kezdeményezésére.        

„Ez egy dupla produkció, ez a mai este. És, hogy miért is vannak itt, az igazi cél, mint említettem, Budaörs volt, de miután a keszthelyi Vajda János Gimnáziumnak 30 éves cserekapcsolata van a  segesváriakkal, így egy asztali beszélgetés kapcsán kipattant a fejünkből az ötlet, hogy mi lenne, hogyha egy nagyobb kanyart beillesztenének e mellé a turné mellé, a budaörsi turné mellé. Ők ezt örömmel vállalták a barátság kedvéért, és most örvendünk, hogy itt vannak.” - emelte ki Varga Sz. Gábor, a Vajda János Gimnázium igazgatója.

A gálaesten a Pusztinai Magyar Ház által pártfogolt fiatalok is felléptek. A csángó településen működő szervezet célja a magyar nyelv és ez által a magyar kulturális örökség megtartása és továbbörökítése. Ennek élharcosa Nyisztor Ilona, aki népdalénekesként felemelte a szavát a magyar oktatás fontossága mellett. Ma a Pusztinai Magyar Ház számos kulturális programot bonyolít és táborokat is szervez.

„11 esztendő után van eredmény, egyik tanyítványunk a Zeneakadémián furulya szakot végzett és a mesterit es befejezte. Akkor két tanyítványunk tanyít a csángó szervezetnél a furulyát a gyermekeknek. Ma este, mit most meglátnak, a Pusztinai Kakas együttes, a pusztinai zenetábor eredménye.” - mondta Nyisztor Ilona népdalénekes, a Pusztinai Magyar Ház művelődésszervezője.

A Kikerics Néptáncegyüttes turnéja a Csoóri Sándor Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően jött létre. A fellépés jótékonysági célt is szolgált. A belépőjegyekből befolyt összeget a Pusztinai Magyar Ház javára ajánlották fel, emellett pedig adományokat is szívesen fogadtak. A keszthelyi gálaesten 660 ezer forint gyűlt össze.

Regman Karola - Keszthelyi TV                   

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó