+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A segesvári Kikerics Néptáncegyüttes lép fel Keszthelyen
2020. február 26. szerda 14:02 - Keszthely
A segesvári Kikerics Néptáncegyüttes lép fel Keszthelyen
A Pusztinai Magyar Ház támogatására gyűjt a segesvári Kikerics Néptáncegyüttes. A táncosok turné keretében több helyszínen is fellépnek. Magyarországon Budaörsön és Keszthelyen is láthatja a közönség előadásukat. A segesvári diákokkal testvérkapcsolatban állnak a Vajdás gimnazisták, így nekik köszönhetően látogatnak el a városba. Az előadás vasárnap lesz.

A Segesvári Kikerics Néptáncegyüttes 1993-ban alakult, azóta is számos erdélyi néptáncfesztivál visszatérő vendégei, de több alkalommal mutatkoztak már be külföldön is. Magyarországon nemzetközi versenyeken is díjazták táncosaikat, többek között 2012-ben Keszthelyen is értek már el szép eredményeket. Az együttes jelenleg turnén van. A gálaesteken a Pusztinai Magyar Ház támogatásáért lépnek fel. A héten Budaörsön is előadják Gyopárként sziklás bérceken című előadásukat, de március 1-jén vasárnap Keszthelyen a Balaton Színházban is láthatja ezt a közönség. Ezt a Cserszegtomajért Hagyományőrző Egyesület segítségével teszik meg.

„A gimnázium igazgatója, Varga Gábor tanár úr a cserszegi Hagyományőrző Egyesület alelnöke, illetve sokáig ő volt az elnöke. Így aztán felvetette, hogy a szervezésbe igazán mögé állhatnánk ennek az ügynek, mert hogy teljesen képbevágó a mi működésünkkel és terveinkkel, céljainkkal. Innen jött a kapcsolat.” - mondta el Hardi András, a Cserszegtomajért Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A keszthelyi Vajda János Gimnáziumnak több mint 30 éves testvérkapcsolata van a segesvári Mircea Eliade gimnázium  magyar tagozatával. Ők is tagjai a Kikerics együttesnek, így innen is jött a kapcsolat, hogy az eredetileg csak Budaörsön előadott estet Keszthelyen is bemutassák. Mint Varga Gábor igazgató elmondta, folyamatos a kapcsolat, minden második évben fogadják az erdélyi diákokat, a keszthelyiek pedig kétévente utaznak Segesvárra. A területen nagyon fontos a magyarság megőrzése.

„Az ottani kollégák különösen nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a segesvári magyar oktatás fennmaradhasson. Ezért külön öröm számunkra, hogy vendégül láthatjuk őket, fogadhatjuk őket és egy kis hozzájárulást tudunk az ő erőfeszítéseikhez tenni.”

A Kikerics Néptáncegyüttes mellett fellépnek a Pusztinai Magyar Ház Hagyományőrző Csoportja és Nyisztor Ilona népdalénekes, népdalgyűjtő is. Az előadás Keszthelyen március 1-jén este 7 órakor kezdődik. Az eseményen kihelyezett gyűjtődobozba további hozzájárulásokat is elfogadnak a fellépők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus