+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A segesvári Kikerics Néptáncegyüttes lép fel Keszthelyen
2020. február 26. szerda 14:02 - Keszthely
A segesvári Kikerics Néptáncegyüttes lép fel Keszthelyen
A Pusztinai Magyar Ház támogatására gyűjt a segesvári Kikerics Néptáncegyüttes. A táncosok turné keretében több helyszínen is fellépnek. Magyarországon Budaörsön és Keszthelyen is láthatja a közönség előadásukat. A segesvári diákokkal testvérkapcsolatban állnak a Vajdás gimnazisták, így nekik köszönhetően látogatnak el a városba. Az előadás vasárnap lesz.

A Segesvári Kikerics Néptáncegyüttes 1993-ban alakult, azóta is számos erdélyi néptáncfesztivál visszatérő vendégei, de több alkalommal mutatkoztak már be külföldön is. Magyarországon nemzetközi versenyeken is díjazták táncosaikat, többek között 2012-ben Keszthelyen is értek már el szép eredményeket. Az együttes jelenleg turnén van. A gálaesteken a Pusztinai Magyar Ház támogatásáért lépnek fel. A héten Budaörsön is előadják Gyopárként sziklás bérceken című előadásukat, de március 1-jén vasárnap Keszthelyen a Balaton Színházban is láthatja ezt a közönség. Ezt a Cserszegtomajért Hagyományőrző Egyesület segítségével teszik meg.

„A gimnázium igazgatója, Varga Gábor tanár úr a cserszegi Hagyományőrző Egyesület alelnöke, illetve sokáig ő volt az elnöke. Így aztán felvetette, hogy a szervezésbe igazán mögé állhatnánk ennek az ügynek, mert hogy teljesen képbevágó a mi működésünkkel és terveinkkel, céljainkkal. Innen jött a kapcsolat.” - mondta el Hardi András, a Cserszegtomajért Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A keszthelyi Vajda János Gimnáziumnak több mint 30 éves testvérkapcsolata van a segesvári Mircea Eliade gimnázium  magyar tagozatával. Ők is tagjai a Kikerics együttesnek, így innen is jött a kapcsolat, hogy az eredetileg csak Budaörsön előadott estet Keszthelyen is bemutassák. Mint Varga Gábor igazgató elmondta, folyamatos a kapcsolat, minden második évben fogadják az erdélyi diákokat, a keszthelyiek pedig kétévente utaznak Segesvárra. A területen nagyon fontos a magyarság megőrzése.

„Az ottani kollégák különösen nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a segesvári magyar oktatás fennmaradhasson. Ezért külön öröm számunkra, hogy vendégül láthatjuk őket, fogadhatjuk őket és egy kis hozzájárulást tudunk az ő erőfeszítéseikhez tenni.”

A Kikerics Néptáncegyüttes mellett fellépnek a Pusztinai Magyar Ház Hagyományőrző Csoportja és Nyisztor Ilona népdalénekes, népdalgyűjtő is. Az előadás Keszthelyen március 1-jén este 7 órakor kezdődik. Az eseményen kihelyezett gyűjtődobozba további hozzájárulásokat is elfogadnak a fellépők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Megkezdőött a keszthelyi Food Truck Show.
 
A sétálóutca legrégebbi, műemlék épületének udvarában valósította meg az attrakciót Pampetrics Milán.
 
Az idei évben a verseny főszervezője is indul, emellett rekordszámú lovast várnak.
 
Az idei évtől zenés színházi produkciókkal, új helyszínen várják az érdeklődőket.
 
A rendőrség felhívja a figyelmet, az ajtókat ablakokat minden esetben zárjuk be, figyeljünk értékeinkre.
 
Elkezdődött a Nemzeti Hét öt napos programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó