+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Segíthet az ÉletMentő applikáció
2020. február 11. kedd 13:57 - Keszthely
Segíthet az ÉletMentő applikáció
Már 300.000-en letöltötték a Országos Mentőszolgálat segélyhívó applikációját. Az ÉletMentő nevű, ingyenes használható alkalmazásban elmenthetjük korábbi kórtörténetünket, mely segítség lehet a kiérkező mentőknek. Az applikációnak helymeghatározó funkciója is van, így könnyen megtalálják a mentőegységek a betegeket.

Az Országos Mentőszolgálat honlapja szerint Magyarországon 232 mentőállomás van. A mentőegységek riasztása azonban nem ezek elhelyezkedése, hanem a mentőautók pillanatnyi helyzete alapján történik. Ennek következtében a szabad mentőegység, ha éppen a közelben tartózkodik, akár percek alatt elérheti a betegeket. Mentés szükségessége esetén eddig a 112-es segélyhívón keresztül lehetett segítséget kérni, azonban egy új fejlesztésnek köszönhetően ez mára megváltozott.

Az ÉletMentő elnevezésű mobiltelefonos applikációval akár egy gombnyomással is értesíthetők a mentők. A szakemberek információi szerint a múlt héten 300.000 letöltés számnál tartott az ingyenesen használható alkalmazás. Az Országos Mentőszolgálat és partnercégeinek alkalmazása egyszerűbbé teheti a segélykérést.

„Az ÉletMentő applikációnak az a lényege, hogy a letöltő előzetesen be tudja vinni az adatait, TAJ-számát, illetve korábbi betegségeit, korábbi műtéteit, korábbi komolyabb anamnézisét be tudja vinni az applikációba, el tudja menteni. Illetve két legközelebbi hozzátartozónak az elérhetősége is rögzíthető ebben a rendszerben, és hogyha baj van, hogyha segítségre van szükség, akkor a segélyhívás indításakor ezek az adatok elérhetővé válnak a mentésirányítás számára, illetve a helyszínre vonuló mentőegység számára is.” - ismertette Vincze Luca vezető mentőtiszt.

A rendszernek helymeghatározó funkciója is van, mely által a mentők akár a kommunikálni képtelen beteget is könnyen meg tudják találni. Az applikációnak számtalan előnye van, amelyek mind a fiatalok, mind az idősebbek számára hasznosak lehetnek.

„Tudjuk már, hogy minden korosztály használ mobiltelefont. Gondolok itt az idősebbekre is, akik ezt a programot egyszerűen kezelve megtanulhatják, hogy hogyan is hívhatnak segítséget. Hogyha bajba jutnak, ha nem tudnak beszélni, akkor is a segítségükre van ez az applikáció. Biztatom őket, hogy egy tesztelői móddal, amit be lehet kapcsolni a telefonon, próbálják meg használni, hogyha éles helyzetbe kerülnek, milyen lenne az applikációt segítségül hívni.” - mondta el Mátrai Tibor a nagykanizsai mentőállomás vezetője.

Az ÉletMentő applikáció programjában található egy elsősegéllyel kapcsolatos leírás, mely megmutatja, hogy milyen segítséget tudunk mi nyújtani egyes helyzetekben. Ezenkívül a felhasználók arról is kapnak tájékoztatást, hogy merre található a legközelebbi kórház, gyógyszertár vagy defibrillátor.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
 
A Vadonleső Program nem csak a ragadozóra, hanem annak élőhelyére is szeretné felhívni a figyelmet.
 
Szerdán négy karate klubtaggal érkezett Keszthelyre Kőrösi János, aki 15 éve él Skóciában.
 
Az emberi test felépítéséről és működéséről adtak számot a 8. osztályos diákok.
 
Az illegális hulladéklerakó területek felderítése a célja a szervezetnek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó