+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megbillent a Balaton
2020. február 10. hétfő 17:26 - Keszthely
Megbillent a Balaton
Megbillent a Balaton a viharos szél miatt – adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat. Délnyugat-északkelet irányban a sekély tó medre ideális volt ahhoz, hogy a szél áttolja a víztömeget a tó egyik végéből a másikba. Az OMSZ adatai szerint továbbra is szeles időre kell számítanunk, azonban ez a fajta természeti jelenség keddtől már nem érvényesül.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a reggeli óráktól kezdve fokozatosan erősödött a légáramlás. A Balaton nyugati csücskénél 70, míg Siófoknál 100 km/órás szelet is mértek a nap folyamán. A meteorológusok szerint a Balaton sekély medre miatt valósulhatott meg a megbillenés. Ennek következtében a szél áttolta a nyugati medencéből a keleti medencébe a víztömeget, így Keszthely térségében vízállás csökkenés volt tapasztalható. A komoly hullámzás által a délnyugati irányú szél hosszanti irányban 80 km-en keresztül tudta tolni a tó vizét. A jelenséget a járókelők is érzékelték.

„Én megmondom őszintén, hogy még ilyet soha nem hallottam, csak most először. Csodálkoztam is rajta. Először azt gondoltam, hogy ez valami kacsahír lehet, hiszen rengeteg ilyennel találkozunk az Interneten, de én most már száz százalékig biztos vagyok benn, hogy igaz, hiszen itt tapasztaljuk ezt az őrült szelet és tényleg ezt a ciklont, ezt a vihart. Úgyhogy hihetetlen a víz. Kint a mólón voltunk, az imént sétáltunk és elképesztő. Tehát én ilyennek a Balatont még soha nem láttam.” - osztotta meg Antal Judit.

A vízben lévő kikötő cölöpökön és a köveken is jól látszott, hogy jó pár centivel alacsonyabb volt a vízállás, mint korábban. A meteorológusok szerint tartósan szeles időre számíthatunk kedden is a Balaton térségében, azonban a megbillenés jelenségét már nem fogjuk tapasztalni.

„Holnap napközben északnyugati szél fog fújni a maihoz hasonló sebességgel, aminek eredményeképpen a ma tapasztalható víz kibillenés már nem várható, mert ugye északnyugat, délkelet irányba fog fújni a szél, így pedig kevesebb ideje és lehetősége van ennek az erős légmozgásnak arra, hogy ilyen módon módosítsa a tó víztömegét vagy vízállását.” - mondta el Üveges Zoltán meteorológus.

A szakemberek szerint korábban is volt hasonló jelenség a Balatonnál. Az eddig megfigyelt legnagyobb ilyen típusú mozgás 1962. május 14-én volt, amikor 9 óra alatt Keszthelynél a vízszint 45 cm-rel csökkent, Alsóörsnél pedig 51 cm-t emelkedett   

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár