+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 6,4%-ra emelkedett a Babakötvény kamata
2020. február 7. péntek 16:47 - Zalaegerszeg
6,4%-ra emelkedett a Babakötvény kamata
Február 1-től 5,8%-ról 6,4%-ra nőtt a Babakötvény kamata. Az egyik legmagasabb hozamú befektetési forma állománya januárban átlépte a 82 milliárd forintot, ez egy év alatt több mint 40%-os emelkedést jelent. 2019-ben közel 35 ezer számlát nyitottak a szülők, így gondoskodva gyermekük életkezdéséről.

A Babakötvény 2013 óta érhető el minden 2005. december 31-e után született belföldi és 2017. június 30-a után született külföldi gyermek számára. A befektetés induló összege a 42 500 forintos állami támogatás, a betét lejárati ideje pedig 19 év. Ahhoz, hogy a támogatás és a szülő vagy gondviselő által befizetett összeg a gyermek nevére szóló számlán kamatozzon, úgynevezett Start-értékpapírszámlát kell nyitni. Ezt tavaly közel 35 ezren tették meg, így mintegy 200 ezer gyermek életkezdéséről gondoskodtak a családok.

„Hallottunk arról, hogy van az életkezdéshez egy ilyen segítség, illetve annak is utánanéztünk, hogy milyen módon lehet ezt a segítséget teljesen kihasználni. Ekkor hallottunk arról, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy a Babakötvény éljen. A kislányunk születése után pedig úgy döntöttünk, hogy élünk ezzel a lehetőséggel és elindítottuk a Babakötvényét. Nagyon kedvező ez, hogy az infláció mértékével kamatozik, így biztonságban tudjuk a pénzt. Illetve ha majd 18 éves lesz vagy majd később – ezt majd ő dönti el – ha hozzányúl, akkor arra tudja használni, amire szeretné.” - mondta egy édesanya, Baracskai Eszter.

A Babakötvény kamata idén február 1-től 5,8%-ról 6,4%-ra emelkedett. A befektetési forma aktuális kamata az előző év fogyasztói árindexéhez igazodik. Ez 2019-ben 3,4% volt, ehhez jön hozzá plusz 3%  kamat. A kedvező kamatozás mellett az állam a befizetések 10%-a, maximum 6000 forint erejéig külön támogatást is nyújt. Így havi 5000 forintos befizetés mellett mintegy 2 millió forint lehet a gyermek számláján 18 éves korára.

„A konstrukciónak nagy előnye, hogy ez egy külön számla, ami a gyermek részére van megnyitva. Csak pénzt kell befizetni, és semmilyen befektetési döntést nem szükséges hozni hozzá. Beküldi a pénzt, és az automatikusan Babakötvénybe kerül. Még egy nagyon fontos sajátosság van, hogy maga a kamat is újra befektetődik. Tehát az is Babakötvénybe kerül, tehát még a kamatokkal sem kell foglalkozni, hanem amikor a gyermek a 18. életévét betölti, akkor egy összegben fölveheti az össze pénzt, ami a számlán felhalmozódott Babakötvényben.” - tájékoztatott Borbély László András, a Magyar Államkincstár megbízott pénzforgalmi elnökhelyettese.

A Babakötvény a gyermek 18 éves koráig bármikor megvásárolható, a számlával azonban kizárólag a gyermek rendelkezhet, a megtakarítást bármire felhasználhatja. A felvehető összeg adó-, járulék- és illetékmentes.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus