+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Élet a mozaik családokban
2020. január 30. csütörtök 19:08 - Keszthely
Élet a mozaik családokban
A Hittel és családokkal a hátrányok csökkentéséért Keszthelyen elnevezésű programmal a Premontrei Szakgimnázium sikeresen pályázott. A pályázat keretében tartottak szerdán a FÉSZEK a lelki egészségért Egyesületben szakemberek előadást a mozaik családokról, a felnőttek szerepéről a gyermekek fejlődése érdekében.

Pedagógusok, gyermekvédelemben dolgozók és érdeklődő szülők vettek részt azon az előadáson ahol a legnehezebb társasjátékról, arról a mozaikról amit családnak hívnak,  beszéltek a szakemberek. Több szülő, több nagyszülő, megosztott ünnepek és benne a gyermek. A mozaik családos élet társadalmi problémája  nem új keletű. A benne élő családoknak számos problémával kell szembenézni. Mozaik családban nem egyszerű de nem lehetetlen.

"Valóban így van, egy egész más rendszert kell a benne élő családoknak felépíteni, s nagyon sok az információhiány abból adódóan, hogy a szerepek nem tisztázódtak. Tehát valóban egy kaotikus hálózati rendszerből kell felépíteni a családoknak egy működő rendszert, egy olyan dinamikát ami a normál családokban is tapasztalható. Ehhez nagyon sok tudatosságra és időre van szükség. Tehát a szakma azt mondja, hogy 3-5 év mire egy mozaik család viszonylag eltrendezi magát." -mondta el Polgárné Bertók Orsolya mentálhigiénés szakember.

A gyerekek a mozaik családokban nem találják az állandóságot, sokat ingáznak ami gyakori akadálya a családi harmónia kialakulásának. A mozaik vagy patchwork családokban az összeolvadásról,  a felállított szerepekről, a besorolásokról Dr. Rosta Andrea családterapeuta beszélt.

"Alapvető dolog – akár segítőként - hogy amikor találkozunk egy mozaik családdal akkor ezt mind tisztáznunk kell, hogy mi hogyan gondolkodunk arról, hogyan gondolkodunk mint család, hogyan gondolkodunk a saját szerepünkről. Én hogyan gondolkodom a párom gyerekéről? Az az én gyerekem, vagy a barátja akarok lenni, pótszülő akarok lenni. Azt hiszem a legfontosabb feladat."- mondta Dr. Rosta Andrea családterapeuta.

A gyerekekre szabott idő, a nem tudom hová tartozom érzése, a szülő hiánya  nagyban befolyásolja a viselkedést. Sok esetben keres kitörést a gyermek vagy a fiatal. A szülőkön kívül a nagyszülőknek és a pedagógusoknak is nagy  szerepe van abban, hogy a  gyermek megértse a mozaik családok keszekusza rendszerét- hangzott el a szakmai előadáson.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó