+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Visszatekintettek a 2019-es kutatásokra
2020. január 28. kedd 16:02 - Keszthely
Visszatekintettek a 2019-es kutatásokra
A 2019-es főbb kutatásaikat mutatták be múlt héten a Balatoni Múzeum munkatársai. Az eseményen szó esett az intézmény tevékenységének minden szegmenséről a régészeten keresztül a természettudományokig. A múzeum hagyományteremtő céllal hívta életre a rendezvényt, melyet ettől az évtől kezdve minden esztendő elején meg kívánnak ismételni.

Haász Gabriella a Balatoni Múzeum-Egyesület 1918-1919-es gyűjtéseit mutatta be a közönségnek. A történész-muzeológus leginkább írásos relikviákról beszélt, melyek nagy része a világháborúhoz köthetőek. A kutatás két évvel ezelőtt kezdődött a Múzeum fennállásának 120. évfordulójához kapcsolódóan. A hőskor iratanyaga a szakember szerint nagyon jól fennmaradt.

„A korabeli leltárkönyvek és még az akkor gyűjtött tárgyakból is nagyon sok minden megvan, így adott volt, hogy sok kis visszaemlékezést, kis cikket létrehozzunk és Internetes oldalakon is bemutassunk a látogatóknak. Úgyhogy ebből a gyűjtésből válogattam ezt a centenáriumhoz kötődő aktuális politikatörténeti anyagot.” - mondta el a történész-muzeológus.

Az eseményen szó esett a 2018-as Denevérek színes világa című kiállításról is, melynek természetvédelmi szempontjait emelték ki a visszatekintésen. Az előadók elmondták, az időszaki kiállítás nagyon sikeres volt, azonban ennek hátteréről korábban nem esett szó, ezért ezt is programra tűzték.

„Elsősorban az volt a célunk, hogy bemutassuk azt, hogy miért itt lett ez a kiállítás létrehozva, mik voltak az előzmények, milyen kutatások történtek itt denevértémában. Magának a kiállításnak milyen természetvédelmi vonzatai vannak, illetve mit tesz a természetvédelemért egy ilyen kiállítás.” - ismertette Németh Péter igazgatóhelyettes.

Az eseményen Havasi Bálint igazgató elmondta, a legtöbb esetben a látogatók csak a kutatások végeredményét látják, az oda vezető utat azonban nem ismerik. Az eseménnyel céljuk, hogy ezt a hiányosságot pótolják.

„Szerettük volna bemutatni ezt a gyakran fáradságos, tudományos kutatómunkát, amíg ezek a produktumok, ezek a végeredmények megszületnek. A múzeumot sokrétű kutatás jellemzi. Bár a Balatoni Múzeum egy kis területi múzeum, de régészeti néprajzi, történeti, természettudományos kutatások is zajlottak az elmúlt évben és több kiadványunk is megjelent.” - osztotta meg az igazgató.

A Visszatekintés című rendezvényen összesen hat kutatásról számoltak be a szakemberek. Mint elhangzott ebben az évben is folytatódnak a munkák, a múzeum dolgozói folyamatosan keresik a feltárandó területeket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó