+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 26 új gyógyszer kapott támogatást
2020. január 22. szerda 14:58 - Keszthely, Zalaegerszeg
26 új gyógyszer kapott támogatást
Huszonhat új gyógyszer kapott társadalombiztosítási támogatást január 15-től. A készítmények összesen 18 terápiás területet érintenek. Az évben több gyógyszertámogatást is megvalósul. Az év elején életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak és a felnőtteknek nyújtott támogatás, február elsejétől pedig a meddőségkezelésben használt készítmények lesznek ingyenesek.

Napi szinten több ezer ember fordul meg a különböző gyógyszertárakban. Szinte megszámlálhatatlan számú betegség gyógyítására alkalmas készítményeket keresnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése sokaknak kedvez, ugyanis összesen 18 terápiás terület 26 gyógyszere kapott társadalombiztosítási támogatást ebben a hónapban.

„Ez elsődlegesen daganatos megbetegedések, vérképzőszervi daganatos megbetegedések, hepatitis C kezelések, szklerózis multiplex kezelése, egyes asztma elleni gyógyszeres kezelés fogja érinteni a jövőben. Külön kell kezelnünk ebben a formában a kórházban adott kezeléseket és külön kell kezelni azokat a gyógyszereket, amelyeket a betegek vényforgalmas patikában váltanak ki.” - mondta el Dr. Batka Gábor,  a Zala Megyei Szent Rafael Kórház intézetvezető főgyógyszerésze.

Ezek mellett a Parkinson-kór és a szívelégtelenség kezelésére szolgáló egyes készítmények is támogatottak lettek. Dr. Batka Gábor hozzátette, az egészségbiztosító döntése alapján a különösen nagy értékű gyógyszereket természetben, úgynevezett tételes finanszírozásban biztosítják az egészségügyi intézményekben a fekvőbeteg-ellátó osztályok részére.  Ez az intézményi költségvetést nem terheli.

„Megkönnyítve ezzel az intézmények gazdálkodását és a betegeknek minél gyorsabban a gyógyszerekhez való jutását. Ha ugyanez a gyógyszer járóbeteg ellátásban válik szükségessé, egy ezen betegségekben meghatározott beteg számára, itt viszont eü emelt vagy kiemelt térítési kategóriában lehet kiírni, ahol az eü kiemelt térítési kategóriát figyelembevéve a gyógyszer árától függetlenül 300 forintos dobozdíjon jut hozzá.” - tette hozzá a szakember.

A főgyógyszerész felhívta a figyelmet, hogy mivel akár többmillió forintos kezelésekről is lehet szó, a személyi igazolvány mindenképpen szükséges a kiváltáskor. A főgyógyszerész szerint az egészségügyi költségvetést ezek a támogatások milliárdos nagyságrenddel terhelik, de ez által sokkal több ember részesülhet a gyógyuláshoz szükséges készítményekben. Ebben az évben több gyógyszertámogatás is megvalósul, hiszen az év elejétől életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élők támogatása, február elsejétől pedig a meddőségkezelésében használt gyógyszerek lesznek ingyenesek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
 
Természet ihlette képeivel mutatkozik be Gécseg András.
 
A szervezet idei első közgyűlésén az eredményekről és a tervekről is beszámoltak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó