+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sokan sasoltak sasokat
2020. január 21. kedd 13:19 - Vörs
Sokan sasoltak sasokat
17. alkalommal szervezték meg az Országos Sasszinkront. A hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálásában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a nemzeti parkok és más civilszervezetek munkatársai segítették. Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van, ilyen például a Keszthelyi-hegység, vagy a Kis-Balaton.

„Jelenleg egy rétisas párt figyelünk, melyek itt költenek a területen. Természetesen a téli időszakban is a területen maradnak. Reményeink szerint idén is megpróbálkoznak sikeres költéssel” - mondja Szász Benedek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. 

A nagyjából 2 kilométerre pihenő madarakat szabad szemmel és kamerával egyáltalán nem lehet látni. A spektív segítségével is csak szakavatott madarászok ismerhetik fel a Kis-Balatonnál telelő rétisasokat. Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van, ilyen a Kis-Balaton és Zala megye is: „Ilyen helyek például Zala megyét tekintve a Keszthelyi-hegység, Remete-kert, Kis-Balaton, Hévíz Principális-csatorna völgy, Muramente, illetve a Móriczheéyi halastavak.”    

A távcsövek és spektívek mellett térinformatikai eszközökkel végzik a munkát a szakemberek. A sasszinkron egy összehangolt számlálás. A Madártani Egyesület, a nemzeti parkok és más szervezetek résztvevőivel egy időben, egységes módszertannal számolják meg a ragadozó madarakat.

„Ezeket az adatokat a Magyar Madártani Egyesület szakemberei összesítik, ebből lesz a 2020-as sasleltár. Ezt a leltárt fogják a szakemberek összevetni az előző évek eredményeivel. Így lehet különféle trendeket kimutatni, a trendekből különféle következtetéseket levonni a telelő állomány változására, esetleges növekedésére, csökkenésére vonatkozóan mind helyi, regionális, országos szinten" - tette hozzá Szász Benedek.

Tavaly Zalában 52 rétisast számoltak össze, illetve 2 fekete sast. A 2019. évi sasszinkron során Magyarországon összesen 725-748 rétisast és 397-411 parlagi sast sikerült megfigyelni. A fokozottan védett státuszukhoz viszonyítva nagynak tűnő számok ellenére a sasok természetesen még ma is nagyon ritkák.A megfigyelési eredmények összesítését követően a 2020-as sasleltár várhatóan február elején készül el.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
 
forrás: YouTube/ Bakos Liza
 
 
további híreink
 
A “Magyar Ápolók Napja” alkalmából főigazgatói elismeréseket adtak át a hévízi kórházban.
 
A fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek a fiatalok a Balaton Színház Simándy termében.
 
Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték Keszthelyen Kossuth Zsuzsanna születésnapján.
 
Természet ihlette képeivel mutatkozik be Gécseg András.
 
A szervezet idei első közgyűlésén az eredményekről és a tervekről is beszámoltak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó