+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Már nem lehet repülőről végezni a kémiai szúnyoggyérítéseket
2020. január 14. kedd 12:34 - Keszthely
Már nem lehet repülőről végezni a kémiai szúnyoggyérítéseket
Az EU szabályozása miatt 2020-tól már nem lehet repülőről végezni a kémiai szúnyoggyérítéseket, ezért gépjárművekről juttatják majd ki a permetet. A Balatoni Szövetség szakértői felkészülnek a változásra. A 2019-ről megmaradt forrást pedig átcsoportosítják a következő szezonra. Tavaly a Balaton térségében három biológiai és négy kémiai légi gyérítés történt.

2019 nyara volt az utolsó szezon, amikor légi-kémiai technológiával gyéríthették a vérszívókat – nem csak a Balatonnál, hanem az Európai Unióban. Jelentős változás, hogy 2020-tól az EU kivonta azokat a szereket, amiket ilyen módon lehetett alkalmazni.  Ez egy komoly változás az önkormányzatok életében – mondta el a Balatoni Szövetség (BSz) decemberi közgyűlésén Sárközi Árpád. A tanácsadó 2002 óta szervezi a Balatoni Szövetség megbízásából a szúnyoggyérítéseket. 

 „Földről vajon elérhető mindaz a terület, amiket eddig elértünk? Ez a nagy kérdés. Nagyon bizakodóak a szakértőink, bizakodó a kivitelező és természetes - fiatal koromnál fogva – nekem is, ezt fölvállaltam, szeretem a kihívásokat. Bízzunk benne, tanulóév lesz és szívesen egy év múlva beszámolok Önöknek , hogy hol tartunk” - nyilatkozta Sárközi Árpád, a BSz tanácsadója.   

A földi gyérítés során egy speciális kisteherautóról juttatják ki a permetet, így javarészt az utak befolyásolják, hogy hol tudják gyéríteni a vérszívókat. Létezik színtelen és fehér színű permet, ezek a szakértő szerint természetesen nem ártalmasak az emberre. Az új szerek már nem tartalmaznak foszfort és így már a méhekre sem veszélyesek.

2019-ben a Balaton térségében három biológiai és négy kémiai légi gyérítés történt. A központi beavatkozásokat a katasztrófavédelem, míg a Balaton térségében a Balatoni Szövetség végezte. A szakértők szerint megfelelő időben, kellő hatékonysággal sikerültek a beavatkozások. A kémiai gyérítést a már lárvából kikelt, repülő vérszívók ellen lehet alkalmazni, míg a biológiai módszert a tenyészőhelyeken végzik.

„Egy biológiai gyérítés – ha jó időben történik – az két kémiai gyérítést előz meg, úgyhogy mindenképpen fontos, hogy erre még nagyobb hangsúlyt fektessünk” - mondta Balassa Balázs, a BSz társelnöke. 

A Balatoni Szövetség az önkormányzatok befizetéseiből végzi a gyérítéseket. A korábbi évek tapasztalatai alapján 2019-ben tartalékot képeztek arra az esetre, ha ősszel is sok lenne a vérszívó. Mivel erre nem volt szükség, 2020-ra átcsoportosították ezt a forrást.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
 
forrás: Ceglédi Városi Televízió
 
 
 
további híreink
 
A Köszönjük Magyarország program keretein belül adott koncertet három fiatal Balatongyörökön.
 
A hévízi piac árusait mutatja be a létesítmény új programja, a hétvégén a tehénfejés volt a téma.
 
A Helikon Tenisz Clubban 48 játékos adogatta a labdát, a versenyzők az ország számos pontjáról érkeztek.
 
Két könnyű, három súlyos és nyolc anyagi kárral végződő balesetnél intézkedtek a zalai rendőrök.
 
A program célja, hogy a mozgáskorlátozottak és az egészségesek együtt töltsenek időt a nyár folyamán.
 
A három napos rendezvényen színes programokkal várták az érdeklődőket a vonyarcvashegyi strandon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó