+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az erdei fülesbagoly lett az év madara
2020. január 10. péntek 16:19 - Fenékpuszta
Az erdei fülesbagoly lett az év madara
Az erdei fülesbaglyot választották a 2020-as év madarának. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979 óta hirdeti meg az akciót, melynek célja, hogy külön figyelmet szenteljenek egy-egy fajnak az adott évben. Erre az évre három madár közül lakossági szavazás alapján választották ki az egyedet, mellyel kapcsolatban különböző programokat is szervez az egyesület.

Az erdei fülesbagoly rendkívül ismert Magyarországon. Egy ilyen példányt mutat a Madártani Egyesület zalai titkára. Az év madara szavazáson összesen 6576 voksott kapott ez a faj.  Termete közepes, tollazatának álcázó mintázata van, így nem könnyű észrevenni, miközben a fákon pihen. Hazánkban állományának nagysága 6500-12000 pár közé becsülhető. Ragadozó életmódot folytat, fő táplálékát kisrágcsálók képezik, ezért az enyhe telek esetében nagyon hasznos madár a mezőgazdaság számára.

Mivel az erdei fülesbagoly a lakott területeken is jól érzi magát, gyakran érik őket balesetek is. A Fenékpusztai Madárgyűrűző állomáson jelenleg négy sérült erdei fülesbagoly van. Költési szezonban akár tíz fiókát is elláthatnak a szakemberek. Mint Darázsi Zsolt elmondta, az állatok több okból is lehetnek balesetek áldozatai.

„Éjszaka az autóutak mentén a reflektorba, amint átrepül az utak felett, vagy éppen az úton átrohanó egerek után vadászik, akkor elvakul, nem tudja fölbecsülni a sebességet. És hát itt az autósokon múlik, hogy lassítanak, hogy el ne üssék. A másik a középfeszültségi vezetékek, ahol általában az oszlopokon lévő kereszttartókra szállva áthúzza a szárnyakon a lábakon az áram és ezért pusztulnak vagy sérülnek meg.” - ismertette a titkár.

Az év madara programot 1979 óta minden évben meghirdeti a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Ennek célja és küldetése, hogy bemutassa azokat a fajokat a társadalomnak, melyek védelmében a lakosság is tud segíteni. Mint Orbán Zoltán az MME szóvivője elmondta, idén is több programmal kívánják felhívni az emberek figyelmét az év madarára, ez esetben az erdei fülesbagolyra.

„Egyrészt nem sokára meg is hirdetjük a telelő bagolycsapatok, illetve a telelőhelyek felmérését. Aztán majd a tavasszal pedig az országos fészkelő állomány felmérésében kérjük majd a lakosság segítségét. Itt alapvetően digitális, elektronikus űrlapon történik, okostelefonnal is kitölthető 1-2 perc alatt. Illetve hát a honlapunkon le is írtuk, hogy például hogyan lehet akár a téli énekesmadár etetőt úgy kiegészíteni, hogy ott bagolyetető is működjön.” - mondta el a szóvivő.

A lakosság a költés segítségével is részt vehet a faj védelmében. Ezek az állatok akár balkonládákban is fészkelnek, de egy dróthálóval megerősített vesszőkosárral is tökéletes fészkelőhelyet biztosíthatunk számukra.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus