+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A napraforgó a legjobb táplálék a madaraknak télen
2019. december 20. péntek 18:09 - Fenékpuszta, Keszthely
A napraforgó a legjobb táplálék a madaraknak télen
Bár az időjárás még nem indokolja, a várható fagyos időben elkezdhetjük etetni a madarakat. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy aki kirakja az eleséget, annak egészen tavaszig ezt folytatnia kell. A legjobb a szemes takarmány, de almát és cinkegolyót is kínálhatunk a szárnyasoknak.

A széncinege jellemzőit is ismertette Benke Szabolcs. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala Megyei Helyi Csoportjanak elnöke hangsúlyozta, tapasztalata szerint sokan próbálják kenyérrel etetni ezeket az állatokat, azonban ezt nem ajánlja. Helyette inkább olajos magvakat kínáljuk számukra. A szakember felhívta a figyelmet, hogy abban az esetben, ha elkezdjük etetni a madarakat, semmi esetre se hagyjuk abba egészen tavaszig.

„Ennek azért van nagy jelentősége, mert odaszoknak úgy az etetőhöz a madarak, annyira hely hűek tudnak lenni, hogy várják a felkínált eleséget és igazából aki egy-két napot kihagy egy hideg téli időbe ezek a cinkefélék például egy ilyen másfél-két grammot is tudnak fogyni naponta. Tehát gyakorlatilag két nap kihagyás után már nem lesznek életben.”

Benke Szabolcs elmondta, a cinkefélék mellett pintyekkel, verebekkel, vörösbegyekkel és rigófélékkel is találkozhatunk a kertek etetőinél. Számukra sótlan vajat és marhafaggyút, kínálhatunk, a rigók kedvelt csemegéje pedig az alma és a sárgarépa reszelék.

Akik nem biztosak abban, hogy mit lehet adni a madaraknak, azoknak kínál megoldást a cinkegolyó. Micheller Szilárd szerint egyre gyakrabban fordítanak figyelmet a szárnyasokra télen az emberek.

„A legtöbbet a napraforgót keresik az emberek. Cinkegolyót azt csemegének adjuk, mi mást nem árusítunk a madaraknak. Tehát a tápértéke miatt a napraforgó a legnagyobb, legjobb minőségű takarmány a madaraknak.”

Az eleségeket különböző madáretetőkbe, de akár tálakba is kihelyezhetjük az állatoknak. A szakemberek elmondták, a fagyos időszakban az ivóvízről se feledkezzünk meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus