+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Betlehem a templomban
2019. december 10. kedd 19:04 - Keszthely
Betlehem a templomban
A Kis Szent Teréz bazilikában 1930-tól építik meg a Betlehemet. Az ünnepvárás idején , a bibliai életkép megjelenítése lelkileg is hangolja a látogatókat az ünnep üzenetére. Az idén a nagyméretű építményt három nap alatt készítették el a bazilikában.

Kicsik és felnőttek egyaránt kíváncsiak  a Keszthely legnagyobb templomában megépített Betlehemre, ami az adományperselybe dobott aprópénzért karácsonyi ,szent énekkel is megörvendezteti a látogatókat.

"Minden évben látom amikor készítik és nagyon szép lett az idén is.  A gyerekek is nagyon örülnek neki főleg, hogy lehet még karácsonyi éneket is hallani."- mondta az unokájával érkezett Vecsera János.

A Betlehemet 80 éve építik meg a templombelsőben. Jelenlegi építői tanultak a vörsi betlehem építőktől is, de a régi arculatot , képeket és figurákat is megőrizték. Máig azokat felhasználják.

"1930-ban festette Károly Gyula Betlehemképét ami most is látható,és a Betlehem keretét és a Brokárd atya szerezte be a figuráit Rómában és gyakorlatilag 30-tól minden évben megépítik. Mi a munkálatokba ’89-től kapcsolódtunk be."- adott tájékoztatást Fülöp István .

A templom hangulatához illeszkedő Jézus születését bemutató életkép 30 féle anyagból készül el évről-évre. Rengeteg mohát, zöldnövényt ,tujaágat használnak  az építésnél. Mindig bővül új látnivalóval is a templomi betlehem . Az idei várakozás időszakára építettek egy kősziklát  csordogáló patakkal és fa híddal. Aki belép a bazilikába annak a betlehem látványa örömet okoz, de kevesen ismerik az igazi történetét.

"1223-ban volt az első Betlehem amit Assisi Szent Ferenc épített,az volt a vágya,hogy a lélek is találkozni tudjon,a belsőben megtudjon születni az Úr Jézus,s ezt szeretnénk bemutatni. Az első Betlehem mikor épült,akkor péntekre esett Karácsony. S arra gondoltak az egyház elöljárói,hogy böjtölni kell. Assisi Szent Ferenc arra kérte a környezetét,hogy még a falakat is kínálják meg hússal.Jelezve ezzel azt,hogy pénteken az Úr születése napján semmiképpen se böjtöljünk. Hanem az egész lelkünk, az egész életünk valójában ünnepeljen."- mondta Dr. Fodor János plébános.

A keszthelyi Kis Szent Teréz bazilikában  megépített  Betlehem , Úr jelenéséig Vízkeresztig  látható.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó