Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Mindent a vadászatról
2018. már. 28. szerda | Keszthely
Mindent a vadászatról
Elindult a Zalai Vadászati Iskola legújabb keszthelyi tanfolyama. A 100 órás képzés a feltétele annak, hogy valaki állami vadászvizsgát tegyen. A hallgatók az elméleti gyakorlati képzés során a jogi ismeretektől kezdve, a ballisztikán át a tilalmi időkig bezárólag a vadászati ismertek minden alapvető pontját elsajátítják. A képzés javarészt a Vadászati Múzeumban és a Bakonyerdő gyenesdiási lőterén zajlik.

Több mint húsz jelentkezővel indult el a keszthelyi tanfolyam. A leendő vadászok többsége férfi, de szinte minden alkalommal hölgyeket is köszönthetnek a jelentkezők között. Baloghné Cserép Andrea különleges családi indítatásból kíván vadász lenni: „A családban édesapám vadász volt és szerette volna, ha ezt tovább örökli a családba valaki. És mivel ő meghalt, rám hagyat a fegyvereket. Úgy gondolta, hogy nekem van ehhez egy kis  affinitásom és talán majd az én gyerekeim is tovább öröklik ezt a hagyományt.” 

Az iskola oktatói mind gyakorlói az általuk átadott ismereteknek. Lázár Attila a vadászat gyakorlásának személyi és tárgyi feltételei mellett az alapvető jogi ismereteket is oktatja. Úgy véli, hogy a tananyag minden része elengedhetetlen, így a szárazabb jogi ismeretek is. 

„Úgy kell próbálni előadni, hogy tudják kapcsolni a többi szakterülethez, akár csak a vadászat értéke, a vadászati szabályrendszer, a nagyvadfajok, apróvadfajok, vízivadfajok ismerete, felismerése, vagy akár a tilalmi idők ismerete az rendkívül fontos” - nyilatkozta az oktató. 

2014 évtől állami vadászvizsgára csak azok jelentkezhetnek, akik a vadászvizsgát megelőző tanfolyamot elvégezték. Korábban nem volt ez kötelező. Önerőből is fel lehetett készülni. Sajnos több beazonosíthatatlan szervezet és magánszemély hirdetett oktatást, aminek a színvonala megkérdőjelezhető volt. Zalában elsőként szervezte meg kamara a képzést Keszthelyen és Zalaegerszegen.

Tóth Csaba, iskolavezető: „Zala megye, Somogy és Veszprém megyéből jönnek a diákok és gyakorlatilag az itteni vadásztársadalmat gazdagítják. 70 órás elméleti és 30 órás gyakorlati képzésen vesznek részt. Örömmel mondhatom, hogy lassan már szervezzük a zalaegerszegi tanfolyamot is, hiszen az ottani jelentkezési létszám is elérte azt a határt ami mellett megindítjuk az új tanfolyamot.”  

A képzés gyakorlati része javarészt a Bakonyerdő gyenesdiási lőterén zajlik. Itt több fegyvernemben is meghatározott pontossággal kell lőnie a leendő vadászoknak. Nagyvadas és apróvadas vadászatot is modelleznek, utóbbiban még egy keszthelyi vadászatársaság működik közre. A március végén indult tanfolyam várhatóan májusban fejeződik be.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. már. 21. csütörtök 19:15 | Keszthely
A keszthelyi könyvtár az idén is megszervezte a népszerű programot az Aktív Aranykor keretein belül.
| 2023. okt. 31. kedd 16:42 | Keszthely
Tanfolyam keretében sajátíthatták el a csuhéfonsá alaptechnikáját az érdeklődők az Alkotóházban.
| 2023. már. 8. szerda 16:27 | Keszthely
Tavasszal időszerű a gyümölcsfák metszése, ebben segít a MATE metszési tanfolyama.
| 2022. jan. 26. szerda 19:11 | Keszthely
Havonta borismereti tanfolyamon ismerhetik meg a balatoni borokat az érdeklődők Keszthelyen.
| 2021. júl. 7. szerda 17:50 | Keszthely
Ebben a szezonban 8 tanfolyamot indít a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.